Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag,Att välja det goda,Ekofasta,I nöd och lust

Ekofasta

11 feb , 2016, 12.30 Sofie

 

ekofasta

 

Jag tänker mycket på vad det innebär att fasta. För mig som är frilansande hantverkare/konstnär, mamma till två växande barn, boende i dyr andrahand i en storstad (läs Turtschaninoffs krönika om hur allt kostar i storstäder, stor igenkänningsfaktor) tänker jag faste-värderingar och -åtgärder året om. Ofta känner jag en missunnsamhet, att jag är tvungen att offra så mycket pga min livssituation och mitt val att bo i en stortstad, att inte göra pengainbringande jobbkarriär för att ha en ekonomiskt trygg vardag, mitt val att utöva ett kreativt jobb. Vi har så vi klarar oss, men inte mycket mer. Därför tänker vi ständigt på hur vi kan konsumera, producera och leva så att vi inte belastar privatekonomi, orken och livslusten.

Det har ändå blivit en positiv vana för mig att tänka till en extra gång när jag konsumerar. Det gäller kläder, mat, vårdprodukter, husgeråd, inredningssaker, arbetsmaterial osv. Har jag dåliga dagar blir jag avundsjuk på alla som har råd att inte behöva kalkylera kontoinnehållet nu och två veckor framåt vid köp. Men de goda dagarna, som numera är fler än dom dåliga, känner jag en glädje och är nöjd varje gång jag inser att det gör inget gör att jag inte kan köpa denna sak, jag behöver den inte! För så är det: då jag inte köper saker jag inte behöver har jag råd med det jag verkligen behöver.

Jag har ofta sagt att man blir inredningskreativ av att bo smått (vi bor 4 personer på 60 kvm med otympligt kök utan diskmaskin[!]) och att det är bra att vara fattig (det finns många sätt att vara fattig på, har man det verkligt kämpigt med ekonomin pga orsaker man inte kan påverka är det en helt annan diskussion och den berör jag inte här)! Att inte ha mer pengar än att man får det man behöver per månad är en fostrande livsstil tycker jag. Det är kämpigt, men perspektiv på och distans till konsumtion och produktion får man och det är alltid nyttigt! Jag har börjat prioritera annorlunda. Jag tänker även mycket på hur mitt konsumerande påverkar andra, både i närmiljö och i produktionskedjan.

Här är mina året-om fasteliknande värderingar jag har, som jag kommer att skärpa nu under fastetiden:
– köp inga nya kläder, köp second hand så långt som möjligt. Under fastetiden får jag inte ens köpa på loppis. Praktisera ”återupptäck din garderob”!
– försök att så långt som möjligt köpa ekologisk bomull i alla klädesplagg.
– ge vidare kläder du inte använder till klädinsamlingar, delta i klädbytardagar om du behöver nya plagg, och släng sånt som är söndrigt och oanvändbart.
– sy om! Lappa hål eller klipp söndriga kläder till lappar för lapptäcken eller kuddar. Min dotter syr dockkläder av söndriga tights, oanvända kjolar och trasiga vuxenstrumpor. Min son klippte av ärmarna på favoritskjortan som blivit för liten och vips hade han en väst som han använder mycket.
– laga så mycket mat hemma att jag har över till lunchlådor till jobbet (vi har en 7 liters kastrull som jag värdesätter högt!)- köp ekologiska matvaror så långt det är möjligt
– laga mer vegetarisk mat. Det är ju helt fantastiskt vad det finns förmånligare och nyttiga alternativ till kött! Älskar linser av olika slag! Ska utforska böner mer! Fascineras av veganska matvärderingar.
– köpa nytt först då det andra tagit slut, såsom schampoo och balsam, vårdprodukter, matvaror osv. Och släng förpackningar då de är tomma!

Det jag kommer att göra speciellt denna fasta är att rensa bland mina saker. 60 kvm utan garderober stöder inte samlande. Jag såg en utmaning som kallades ”declutter 40 things in 40 days”, alltså gör dig av med 40 saker på 40 dagar. Endera en sak per dag eller samla ihop saker för flera dagar.

Jag ska göra mig av med:
– tidningar och böcker
– köksredskap (jag har en dröm att kunna byta ut allt plast mot glas eller metall, men då jag inte vill köpa nytt just nu får det gå i små etapper)- rensa ur förrådet
– handdukar och lakan
– småsaker jag inte använder ska bort

Jag ska erkänna att det är jättesvårt för mig att laga mig av med saker. Så pass att jag själv tycker att jag är jobbig! Men det ska gå, för jag vet att jag mår bättre då det är ordning och finns tomma ytor!

 

Sen behöver man inte alltid avstå från saker under fastan, man kan ju tänka att man lägger till saker, för husfrid, relationsuppbyggande och annat:
– 40 godnattsagor på 40 dagar, en ny varje kväll för kvalitetstid med barnen
– 40 sms på 40 dagar, sänd ett sms per dag med uppmuntrande ord till en familjemedlem, vän eller bekant
– eller varför inte 40 vykort på 40 dagar (att skriva för hand FTW!)- en god gärning varje dag (jag är gammal scout!)
– 15 min om dagen: sitt framför din partner och se varann i ögonen då ni pratar
– en långpuss om dagen (Amanda körde hångel-december, gillar stort!!!)

Ja, visst kan man bli extra kreativ då fastan står för dörren!

Hej hopp, nu kör vi! Det går alltid att börja fast man är en dag för sent!
Sofie

Läs också

En kommentar

  1. Liisa skriver:

    Härligt att få läsa ett längre inlägg av dig! Tack massor för dina tankar kring fastan. Puss <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *