Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Nytt år, nya våndor

2 jan , 2016, 12.06 Markus

 

Nyåret är fullt av listor och löften. Det kan kännas lite fånigt och jag var länge en aktiv motståndare av sådant trams. På senare år har jag insett att det är bra att har (en konstgjord) punkt i året då man summerar det gångna och tänker framåt. Företag gör det också, dels för att det är nyttigt men dels också för att det är lagstadgat. Kanske det borde vara lagstagdat att varje person också gör ett bokslut, där man redovisar för det gångna året med några siffor och en verksamhetsberättelse. I princip alltså en utvidgad skattedeklaration där man analyserar hurdan man varit under året och vad som gick bra och dåligt? Uppnådde man de mål man satt för ett år sedan? Vet nog inte vad någon annan (eller staten) skulle göra med denna information, men det är mycket nyttigt att skriva ner för eget bruk om hur året gått och hur man skulle vilja utvecklas.

Om man verkligen vill göra en förändring i sitt liv är det bra att ha ett datum då man kör i gång. Datumet kan vara konstgjort eller relaterat till en förändring i livet, t.ex flytt eller byte av arbetsplats. Själv slutade jag röka för 11 år sedan på ett konstgjort datum och har inte rökt ett bloss sedan dess (eller snusat, för den delen). Det konstgjorda datumet hade den fördelen att den var något man medvetet siktade på. Att säga ”jag slutar imorgon” fungerar inte så bra. Om man säger ”jag slutar 29.2.2016” har man ett mål att sikta på. Om man är lite kaxig kan man dessutom basunera ut detta datum till alla som lyssnar, så har man skapat socialt tryck på sig själv att lyckas. Socialt tryck, och skammen som är relaterad till social okonvention, får människor att göra de mest otroliga saker, både på gott och ont.  Varför inte använda det till något gott? Berätta speciellt om datumet till den person man inte upplever att tror på ens förmågor, så får man kraft av bevisa den personen fel. Antagligen förstår inte den personen att den fungerar som motivator för ens föränding, men det gör ingenting.

Själv tänkte jag i år minska på ätandet av rött kött och ljust spannmål. Inte någon konstigt diet med bokstavskombinationer, utan bara aktivt minska på dessa. Tyvärr behövs båda för en god hamburgare, så kan omöjligen lova att helt sluta äta dem. Motiven till minskandet är helt själviska, då många av mina kläder tycks ha krympt i tvätten. Får se hur det går? Nu har jag skrivit om det här, så hoppas det sociala trycket ser till att jag fixar det.

Var tänkte du göra annorlunda detta år? Skriv gärna nedan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *