Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Prioriteter och principer

19 Dec , 2015, 10.00 Markus

 

Styrs ditt liv av prioriteter eller principer? Inte för att de egentligen exkluderar varann, men oftast väljer man någondera.  Principer är bra så länge de inte går före prioriteter.

Eller så tänker jag i varje fall.  Många tycks tänka annorlunda. Träffade i veckan en person som inte skulle gå med på vissa medicinska ingrepp eller låta använda blod från någon annan för att rädda sitt eget (eller sitt barns) liv. Detta av religiösa skäl.

Kanske ett lite extremt fall av prioritet vs. princip, men ett från det verkliga livet. Varför väljer man att följa en princip bara för att den är en princip? Är det grupptryck eller tanken om att någon högre makt nog vet? Var går gränsen mellan att tänka själv och följa givna priniciper?  Tycker att fråga är intressant. Speciellt intressant blir det när man får sådana svar från högutbildade och högfunktionerande människor. Inte för att hög utbildning är en garanti för kunskap eller intellekt, men det innebär att man ändå har en förmåga att tänka kritiskt och ens delvis lita på sin egen förmåga att förstå och omsätta information.

Det finns absolut inget fel med principer, bara de går att revidera. Mitt problem med många av de principer som många religiösa samfund har är att de är förankrade i en verklighet som kanske har förändrats. Eller tom. kunnat påvisas att vid tiden av principens etablering hade man inte all information tillgänglig. Inte har vi all information nu heller tillgänglig, men vi vet nog antagligen mera nu än förr, speciellt gällande medicin och naturvetenskaper.

Sedan finns bra principer som inte behöver förändras, såsom att 1) man skall vara snäll mot sin nästa och 2) att man skall behandla andra människor som man själv vill bli behandlad. Ypperliga universella principer som inte är bundna till tid och plats. Därför tror jag att de fungerar bra. De finns i grunden till många religiösa samfund, men faller sedan delvis i glömska då andra principer tar en större roll. Dessutom är de svåra att få någon ritual eller tradition kring dessa två, och det lilla jag förstår av religioner tycks påvisa att ritualer och traditioner är centrala för religioner. Kanske nån gång tom. viktigare än de principer religionen är grundad på.

Har du någon bra princip som borde med på listan av ypperliga principer? Skriv gärna svar nedan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *