Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

En sopsäck över huvudet

8 Dec , 2015, 23.52 Lina Frisk

 

För varje dag som går blir spegelbilden allt mer spökliknande och stressen syns under ögonen. Jag har tappat all färg på kinderna och blicken jag möter är tom. Men det är okej, för just nu vill jag inte fokusera på mitt utseende. Det spelar ingen roll. Och jag vill inte att någon annan gör det.

Ibland vill jag bara dra en sopsäck över huvudet och leva mitt liv genom två kikhål. Jag vill prova att om ens för en vecka slippa höra kommentarer om mitt utseende. För jag är så fruktansvärt trött på det. Bara för att jag är en ung kvinna betyder det inte att en behöver kommentera mitt yttre. Det kanske låter som ett i-landsproblem och en onödig diskussion. Men det är en del av att aldrig riktigt tas lika seriöst som om jag hade en y-kromosom.

Varje gång fokuset riktas till mitt utseende förminskar det mina andra egenskaper. De är inte längre lika viktiga, för nu ska vi titta på skalet. Fast kommentarerna inte är illa menade, snarare tvärtom, så vill jag varje gång skrika ut: Jag har andra egenskaper än mitt utseende! Det är inte så viktigt!

Redan när jag var liten tyckte jag att det var obekvämt när människor kom och nöp mig i kinden och berättade för mig hur söt jag var. Jag tyckte det var jobbigt att ha på mig allt för söta kläder. För söta kläder betydde mer fokus på mitt utseende. Och jag kan fortfarande känna igen mig i dessa tankar.

Dessutom så tillfredställer jag ju inte heller alltid de ideal som förväntas av mig. Som kvinna ska jag helst se så ung, fräsch, naturlig och söt ut. Men vad om jag känner för att måla ögonen svarta, färga håret blått och gå med stora svarta kängor. Jag kanske inte ser sötare ut, men det är i alla fall jag. Och det är viktigare än att jag är söt.

Det är nästan fascinerande hur andra människor orkar fokusera mer på hur jag ser ut, än vad jag själv gör. Jag är mycket mer än så. Samtidigt kan jag känna hur jag själv ibland vill se och beundra en annan människas inre eller yttre skönhet. Att bekräfta och bli bekräftad. Bli sedd utan pekpinnar och förutfattade meningar, och även själv kunna uttrycka varma och upprättande ord till en medmänniska som känns nära.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *