Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Vad har vi slottsbalen till?

7 Dec , 2015, 23.49 Rofa Blauberg

 

Det ska sägas allra först: jag kollade inte på slottsbalen. Jag upplevde att det fanns viktigare, mer meningsfulla saker att göra. Det har jag tyckt nästan varje år. Balen står inte särskilt högt i kurs hos mig. Jag är inte intresserad av vem som är bjuden*, det kvittar fullkomligt hur de har klätt sig och hela evenemanget känns för mig som en meningslös tillställning.

Med det sagt: det är naturligtvis fritt fram för var och en att själv disponera sin tid som de anser bäst. Fattas bara annat.

Ändå: jag har svårt att släppa tanken att tid och pengar säkert kunde användas på mer konstruktiva sätt än genom att slösa på all infrastruktur kring kalaset i slottet.

Därför blev jag lite förvånad då jag läste folks reaktioner på Pauliina Feodoroffs och Milja Sarkolas subtila ställningstagande för ratificeringen av ILO- avtalet 169, som värnar om ursprungsbefolkningars rättigheter. Det som förvånade mig var att folk verkade mena att ärendet i och för sig är viktigt att lyfta fram, men att slottsbalen är fel arena. Det ansågs olämpligt och smaklöst med politiska ställningstaganden i just det här sammanhanget.

Okej, men vad ska vi ha slottsbalen till då egentligen?

Ska den vara till för att 2,5 miljoner finländare ska få sitta i hemsoffan och tycka till om de få utvaldas vackra klädsel, ska den vara ett tillfälle då de som deltar håller minen och tiger om problem och orättvisor eller också förstår att stanna hemma om sammanhanget inte känns rätt för en själv?

Å andra sidan: att stanna hemma fungerar ju inte heller så bra. Se bara till Li Andersson och de reaktioner hennes beslut att skippa balen väckte i år.

Ärligt talat förstår jag inte vad det var för fel på Feodoroffs och Sarkolas ställningstagande. Att visa sin åsikt inför två och en halv miljoner finländare är ju genialiskt. Dumt vore det att inte ta tillfället i akt.

Tänker jag, men som vanligt har jag ju självfallet missat hela poängen. Det är på tok för mycket som jag inte förstår mig på med slottsbalen för att jag skulle kunna ha en åsikt av någon som helst relevans. För naturligtvis misstolkar och förenklar jag, skyller på fel saker, förstår från mina premisser som inte är de rätta.

Annat kan jag inte.

*Förutom året då mina föräldrar var där. Det berörde ju mig ganska direkt i och för sig.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *