Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Var finns ondskan?

17 Nov , 2015, 16.46 Lina Frisk

 

Allt jag försöker skriver låter klyschigt, påklistrat och självklart. Det är svårt att komma med något tröstande, uppmuntranden eller nytänkande när världen står i brand. Det finns ingen quick fix eller förklaring till ondska och terror.

Ondska i sig är ingen ny företeelse. Men att den varit så synlig och påtaglig under den senaste tiden skrämmer mig. Det är otäckt att terrorn i världen inte överraskar mig längre. Ondskan har blivit vardag och jag är rädd för den dagen en sådan vana inte längre kommer att beröra mig.

Liksom många andra har jag vandrat på Paris gator och beundrat den vackra staden, och har franska vänner som skakats av dådet. Därför känns det hela mer påtagligt än när liknande terrordåd händer i andra kulturer. Den här gången kom det för nära.

Jag tycker inte man bör jämföra eller ställa de olika attackerna mot varandra. Samtidigt är medieövervakningen ett resultat av det som intresserar oss. Nära berör oss mer. Det är en komplicerad mänsklig egenskap. För den bevisar onekligen att vi värderar människoliv olika.

Men varifrån härstammar all ondska och vad ska vi göra?

Det är lätt att peka ut en bov som roten till allt ont i denna värld. Men att begränsa ondska till enbart en religion är bara naivt och trångsynt. Det hugger i mitt bröst när jag ser mina muslimska vänners vädjan om att inte dras under samma kamm som terroristerna. Det är orättvist att de blir stigmatiserade på grund av terrordåd som de inte har begått. Terrorism har ingen religion.

Och ifall vi är rädda för terrorism i vår närhet torde vi granska vår egen omgivning. Det finns orsak att vara minst lika rädd för högerextremismen i det västerländska samhället. För ondskan existerar onekligen här, och har visat vad människor är beredda att göra på grund av övertygelsen om att det finns en skillnad mellan människa och människa.

Bevisligen finns det människor i vår omgivning som är beredda att tända eld på hus och skjuta raketer mot oskyldiga människor. Låt inte dessa människor få vatten på deras kvarn på grund av terrordåden i Paris, Beirut och Baghdad. Låt inte rasismen frodas.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *