Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Okategoriserade

Gästbloggare: Saif Majid från Irak

11 Nov , 2015, 09.00 Simon Lampenius

 

Imorgon torsdag säger vi välkomna till en gästbloggare här på Andetag. Saif Majid kommer att i en bloggserie berätta sin flyktinghistoria för oss. 

Saif Majid kommer från Bagdagd där han jobbat som journalist på en TV-station. I sina inlägg kommer Saif in på frågor om yttrandefrihet och vad trygghet är.

– Jag har inte känt mig trygg på evigheter. Första gången när jag kom till Finland. Trygghet är att man inte ska behöva vara rädd för sitt liv varje gång man går till jobbet eller till matbutiken, eller att vara rädd för att någon nära vän ska blir dödad eller kidnappad, det är inte humant, förklarar Saif.

– Man ska inte heller behöva vara rädd för att uttrycka sina åsikter offentligt eller känna att man inte kan skydda sin familj, tillägger han.

TV-stationen där Saif jobbade tvingade myndigheterna att stänga. Saif och hans familj var tvungna att fly. Han själv anlände till Finland i september, medan frun och barnen finns i Jordanien.

Saif kommer att skriva på engelska, han har ännu inte hunnit lära sig varken finska eller svenska.

– Jag kommer att blogga om flyktingskapet och orsakerna varför man söker asyl. Dessutom kommer jag att skriva om den påfrestande resan från sitt hemland tills man är i Europa. Jag är journalist och jag har ett humanitärt budskap: I mitt hemland har det varit – och är fortfarande – omänskliga förhållanden.

Det har inte undgått någon att tusentals människor är på flykt undan krig och osäkerhet i hopp om trygghet och ett drägligt liv. Den här bloggserien är Andetags bidrag till att öka förståelsen för flyktingsituationen. Säg hej och välkommen till Saif!

, , , , ,

Läs också

3 kommentarer

 1. Namnlos skriver:

  I största delen av världen är man tvungen att vara försiktig med vad man säger och vara rädd för att uttrycka sina åsikter. Detta gäller tex. i omedelbara och nära grannländer såsom Ryssland och Vitryssland. I Brasiliens favelor har man all anledning att vara rädd varje gång man går till jobbet eller matbutiken. I Colombia och många mellanamerikanska stater hör kidnappningar till vardagen. I Mexico dödas hundratals om inte tusentals oskyldiga människor varje år i drog-relaterad kriminalitet. Skall människorna i de länderna alla ha automatisk rätt till asyl i Finland? Jag känner sympati för Saif Majid och jag välkomnar honom att immigera på vanligt vis till Finland – söka ett jobb, skaffa bostad, stå själv för uppehället – men någon asyl eller uppehållstillstånd av sekundära orsaker kan han inte beviljas. Om han beviljas, så finns det bokstavligen hundratals miljoner andra människor som borde beviljas.

 2. Sanna skriver:

  Skydda sin familj säger han.. Varför lämnade han familjen i Jordanien då? Det tycker jag att han kan blogga om…

  • Simon Lampenius skriver:

   Saif kommer att blogga om orsakerna till att familjen är i Jordanien i ett senare inlägg. Mvh. Simon/admin-teamet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *