Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Det finns inget alternativ

8 sep , 2015, 16.36 Lina Frisk

 

Härom dagen såg jag en text som cirkulerade på Facebook där en familj beklagade sig över att deras hus drabbats av fuktskador och var därför tvungna att bo i sin husvagn på gården och hos sina vänner. De var arga för att staten inte erbjöd dem en boplats under tiden huset skulle renoveras, medan landet fylls av asylsökande som får tak över huvudet av staten.

Jo, jag förstår att det inte är trevligt att bo i en husvagn eller hemma hos någon annan. Och man får uttrycka sin besvikelse över det. Men det jag inte tycker att man får, är att jämföra det med flyktingarnas situation. Det är dags att prioritera och sätta saker i perspektiv.

Ifall en husvagn på gården skulle skydda flyktingarna från krig, antar jag att de flesta skulle stanna hemma på sin gård. Men en husvagn i en krigszon är inte mycket skydd, alltså inget alternativ. Många av flyktingarna skulle säkert föredra att bo hos familj och släkt istället för ett främmande land. Men deras familj och släkt lever också i en krigszon, så det är inte heller något alternativ. Jag upprepar, flyktingarna har inget annat alternativ.

Jag vill inte se ner på människor eller kalla andra för varken idioter eller oempatiska. Men jag tycker faktiskt att de som vill stänga gränserna och inte hjälpa de människor som är i verklig nöd, bör rannsaka sig själv och sina värderingar.

Det är många som hänvisar till att man bör åtgärda de problem som finns i Finland innan man hjälper resten av världen. Då är min fråga: ni som ropar allra högst, vad har ni gjort för att främja livet för de som har det sämst i vårt hemland? Vem har hindrat någon från att ordna insamlingar, ge husrum, och hjälpa dem komma på benen? Ingen.

Utan att mindervärdera de socioekonomiska problemen som finns i vårt land är det dock en stor skillnad mellan flyktingarna i Syrien och de som har det sämre i Finland. Den ena gruppen kommer från en krigszon och den andra inte. Vi måste komma ihåg att resan till Finland är deras sista utväg. Deras sista alternativ. För vem skulle frivilligt lämna allt man har, och allt man känner till, för ett främmande land?

Jag råkade bli född på rätt plats i rätt tid. Men jag kunde lika gärna ha fötts i Syrien och nu kämpat för mitt liv.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *