Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Detta borde alla kvinnor OCH män lyssna på och läsa!

19 aug , 2015, 00.27 Sofie

 

mens

För ungefär fyra år sen sjöng jag på en kvinnoweekend. Jag fick hålla en stillsam konsert i en trygg samvaro. Jag berättade om hur jag nyligen insett vad PMS kan ha för inverkan på en mitt liv och min vardag. Hur deppad och hysterisk jag kunde bli den speciella tiden på månaden, speciellt efter att jag fått barnen. Efteråt kom många fram och berättade, märkbart lättade, att även de drabbas av problematisk pms. Jag har aldrig varit främmande med att prata om mens, det är för mig en självklarhet att man nämner det vid namn och att man pratar om det, det är ju så vanligt. Jag har vänner, både män och kvinnor, som inte vill att jag ens nämner ordet mens, än mer pratar om det, och det respekterar jag! Vi har alla våra skäl. Men där jag upplever att jag kan bryta en onödig tystnad kring ämnet pratar jag gärna.

Igår lyssnade jag på Annika Norlins (Säkert! och Hello Saferide) sommarprat i P1. Jag blev både glad och bedrövad. Glad för att det öppet och offentligt pratas om det vanligaste(?) och egentligen det mest naturliga hos en kvinna. Men bedrövad över hur mycket okunskap, fördomar och outtalat det fortfarande finns om kvinnans menstruationscykel, med allt vad det innebär! Det är inte bara blod, det är en möjlighet till nytt liv! Men det kan vara något så outhärdligt jobbigt för många. Vi kvinnor kan ha så stor nytta av att vara medvetna om hur våra kroppar och knoppar fungerar i de olika skedena av menscykeln! Och Norlins sommarprat är både humoristiskt, informationsrikt och upplyftande!

Läs också gärna denna artikel publicerad av Dagens Nyheter ”Mensen är alltid ett tecken på hälsa”. Redan titeln gjorde mig glad och hoppfull och hela artikeln gjorde mig gråtfärdig av lättnad. För att jag inte är ensam, för att jag är normal! För att det är mer till mig som kvinna än bara blod och hysteriskt dåligt humör.

Lyssna och läs, både kvinnor OCH män! Det kan ge dig en helt ny syn på din medmänniska!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *