Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Se och lär

4 jul , 2015, 10.20 Markus

 

Eftersom det är sommar och man i regel har lite mera fritid, föreslår jag att du tar 40 minuter av din tid och ser på ett fint videoklipp.

Det är Barack Obama som håller minnestalet på begravningen av pastor Pinckney, en av dem som dog i kyrkskjutningen för några veckor sedan. Minnestalet hålls i den kyrka där pastorn var verksam. Kyrkan är en baptiskyrka som varit aktiv i människorättsfrågor, speciellt för lika rättigheter i USA sedan avskaffningen av slaveriet.

Obama har alltid varit en otroligt bra talare och hans talskrivare håller världsklass, men ändå. Eftersom det är en baptistkyrka ingår bifall från församlingen och Hammond-orgeln ackompanjerar, men det hör till och gör det bara bättre. Det är, trots detta, inte bara ljudeffekter och rökridåer utan själva talet är grymt bra och personligt.

(Det skulle vara orättvist att jämföra ett minnestal i en baptistkyrka i sydstaterna och vår egen statsledning när de talar på diverse tillställningar, men kanske det inte är helt fel med lite Hammond-orgel och bifall.)

Jag tycker att det är lite ironiskt att Obama, som inte är en uttalat aktiv kristen – speciellt inte en högerkristen,  sopar som kyrktalare golvet med den religösa högern (som anser sig tro på rätt sätt). Obama visar på ett fint sätt att man kan vara troende på många sätt och han gör det på sitt pragmatiska sätt.

Häll upp ett glas av något gott och kolla klippet på https://www.youtube.com/watch?v=RK7tYOVd0Hs

Om länken inte fungerar kan ni söka på ”obala eulogy pinckney” så hittar ni rätt.

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *