Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Glad stolthet

27 jun , 2015, 10.00 Markus

 

Vi firar Prideveckan denna vecka. Det som jag tycker är fint med just detta år är att de flesta bara konstaterar att ”just det, det är Pride igen”. Det betyder att den blivit en normal del av vår samvaro, speciellt här i Helsingdam. Från att ha varit något speciellt och lite udda har den blivit mainstream. Det är en sund och bra utveckling.

Det finns säkert många som inte tycker att det är en sund och bra utveckling, men för sjuttielfte gången kan väl konstateras att ingen Pride-aktivist kommer att försöka komma hem till dej och truga på sina värderingar. Man väljer att vara med, om man vill.

Det finns många sätt att fira Pride. Min första kontakt med Pride går tillbaka ca. 10 år. Jag besökte då Reykjavik med en (manlig) kompis, vi skulle bila i obygden. Då var det nymodigt med internetbokning av hotell, så jag hade av misstag bokat ett rum med endast en dubbelsäng. När vi kom till hotellet frågade damen i receptionen om vi verkligen ämnat sova i dubbelsäng, till vilket jag glatt svarade: ”bara vi har separata dynor så går det nog bra. Vi är här bara två nätter”. Damen nickade förstående och gav ett litet smil. När vi efter en stund gick ut på Reykjaviks gator förstod jag smilet. Det var Pridemarch den dagen i Reykjavik och tydligen hade många herrpar flugit in bara för det veckoslutet.

Min resekumpan är oftast mycket propert klädd medan jag själv ser mera ut som en trashank. Vi är därmed ett något udda kompispar som reser omkring. Tydlingen drog damen i receptionen några slutsatser av vårt udda entourage.

Till saken hör att vi året innan varit och bilat i USA, och jag hade igen lyckat göra bort mej med hotellbokningen. Den gången hade vi i New York en dubbelsäng med endast en dyna. Det var därför jag i receptionen i Reykjavik var klok nog att be om separata dynor, när jag insåg mitt misstag… Av ett sammanträffande råkade jag vara i Reykjavik några år senare under Prideveckoslutet, den gången med min fru.  Två är en vana, tre är en tradition, så får väl åka en gång till dit för att göra det till en glad tradition.

Delta gärna i de aktivititer som finns runtom i landet. Om inte annat så börja genom ett roligt sammanträffande. Gör det till en glad tradition.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *