Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Tjejboy

9 jun , 2015, 12.22 Lina Frisk

 

Under den senaste veckan har Facebook-inlägget om 4-åringen som tycker om att bära klänning och färgen rosa fått märkbar synlighet. Markus tog redan upp saken i ett tidigare inlägg i bloggen. Men jag kände att även jag vill kommentera det hela.

Det här är ännu ett bevis för att vi lever i ett helt otroligt utseendefixerat samhälle. Hur vi ser ut är av stor betydelse, och avviker du från normen är människor omkring dig måna om att poängtera det.

På måndagen uppmanades man klä sig i rosa, glitter och klänningar. Men det som jag tror att många säkert missförstod, är att det inte var frågan om någon utklädningsdag.
Det som jag också tycker att är oerhört problematiskt, och på ett personligt plan stötande, är att det ses som en lustig sak ifall någon med y-kromosom klär sig i klänning. Man skrattar åt det. För det är lustigt att en man nedvärderar sig själv och klär sig i något som associeras med kvinnlighet.

En kvinna som bär herrkläder höjer få ögonbrynen för och pojkflickor anses ofta charmiga (ja, jag vet att det inte är så svartvitt. visst får kvinnor som inte följer den kvinnliga normen får nog höra sin beskärda del även de). Det är inget lustigt med att klä sig i herrkläder. Man ”spökar inte ut sig”. Jag är trött på att man använder ”som en flicka” som ett skällsord.

Att se ut och kasta som en flicka = Att se ut och kasta som en pojke.

Jag hoppas att speciellt de som jobbar med barn och ungdomar ska vara försiktiga med att slänga ut kommentarer om utseende. Tyvärr sker det då och då, har jag fått höra. Jag har sett allt för många pojkar med långt hår sitta generade efter att de fått höra att de ser ut som flickor. Det är inte okej.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *