Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Pekbibeln

25 apr , 2015, 09.52 Markus

 

Vi har hemma en pekbibel som barnen har tyckt om att titta i. Bilderna är färggranna och ser trevliga ut. Boken hör därför till de fem pekböcker vi tittar på varje kväll innan läggdags för 2-åringen. Jag har vissa reservationer när det gäller att prägla barnens tankevärld med alltför religiöst innehåll, så vi har anpassat innehållet lite. Så här kan det låta när vi titta i boken:

Sida 1: Jorden – vi talar om att vi bor på jorden. Eftersom alla redan är ense om att jorden är rund, behöver vi inte diskutera det.

Sida 2: Adam och Eva nakna – vi talar om två kompisar som kanske ska gå i badet, då de är nakna.

Sida 4: En båt full med djur – vi talar om att vissa djur kan behöva bo på en båt om det regnar mycket. Inte alla, men vissa djur.

Sida 5: Babels torn – vi talar om att bygga fina sandslott. Vi kunde tala om hur fint det är att kunna olika språk, men sandslott är roligare.

Sida 6: En baby i en korg i vassen – vi talar om att kompisen har ett fint badkar av vass. Vi kunde också tala om folkmord på barn, men känns lite fel.

Sida 7: En gräshoppa – vi talar om det roliga ljud gräshoppan gör. Tror inte att 2-åringen ännu förstår konceptet med svältdöd och förstörda skördar.

Sida 9: David och Goliat – vi talar om två kompisar som nån gång är osams, men oftast nog bästa vänner. Vi kunde också tala om att kasta en sten i huvudet på den andra så att den antagligen dör, men det känns inte bra.

Sida 10: Ett lejon – vi talar om att pappa är ett lejon (jag heter Markus och är född i början av augusti).

Sida 11: En val – vi brukar tala om att valar inte är fiskar, även om pekbibeln kallar djuret för en valfisk.

Sida 13: En gravid Maria på en åsna – vi talar om en kusin som också är gravid.

Sida 15: Tre vise män – vi talar om tre kompisar som skall på kalas och har köpt presenter.

Sida 16: Bröd och fiskar – vi talar om att äta. Vi talar inte om att det finns sex fiskar i illustrationen, för det är endast pappa som tycker att det borde vara fem. Aldrig fel med att vara lite OCD.

Sida 18: En bägare – vi talar om att dricka saft. Det är gott med saft men nej, vi skall inte dricka saft till natten.

Sista sidan: En korsfäst långhårig kompis– vi talar om att kompisen är i en klätterställning. Vi kunde också tala om att han långsamt kvävs till döds efter att extensivt ha torterats. Eftersom jag anser att det skulle störa 2-åringens nattsömn, så vi talar om en klätterställning. Tror inte heller att 2-åringen förstår konceptet med att dö för någon annans synder, så vi lämnar även det osagt.

korset

 

Nu vill jag inte verka löjlig men jag tycker att en glatt illustrerad bibel kunde sluta på något annat sätt än med korsfästning, även om den döende verkar vara ganska nöjd med tillvaron på korset. Kransen verkar var ganska mjuk och det är inget synligt blodvite. Hans position på korset är sådan att han verkar kunna andas ganska bra. Lungt och fridfullt på korset alltså.

Sedan är det dags för Alfons Åberg.

 

 

 

 

andetag_enkätbanner_400px

Läs också

2 kommentarer

  1. Anna La skriver:

    Jag har också reagerat på att den slutar med korsfästelse. Sedan finns där helt på allra sista sidan en sol och duva om jag inte minns fel. Jag har sagt att det är uppståndelse och helig ande. Och på bakpärmen finns en bild på Gud, den där triangeln med ögat. Men har nog läst den mer traditionellt än du :). Och för det allra mesta har jag nog bara sagt vad som finns på bilden utan att filosofera desto mer. Vi har pek-Elvis också i samma serie, lika populär.

  2. Paula skriver:

    Haha, låter på nåt sätt tragikomiskt. Hur skulle man förklara dom grejerna för ett barn utan att orsaka mardrömmar? Är ju svårt även för en vuxen att förstå. Börjar förstås fundera på vad man skulle ha där i stället? Ananias och Safira, kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *