Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Meriter

24 apr , 2015, 21.20 Paula

 

Jag tänker inte kommentera söndagens valresultat, men däremot en detalj i valkampanjen som väckte min uppmärksamhet. Det har varit stort sätt omöjligt för mig att undvika se de olika kandidaternas affischer då jag nästan dagligen använder Helsingfors kollektivtrafik. Det finns klistermärk på bussarna, affischer på hållplatser och metrostationerna.

En sak som jag började lägga märke till var hur de olika kandidaternas meriter räknades. Ibland stod det inget – vilket jag tycker är märkligt när det ändå handlar om en slags jobbansökan – ibland räknades kandidatens yrke och utbildningar upp. Och sedan fanns det dom där det stod ”mamma”. Det fanns kanske en eller två affischer där kandidatens nämndes som en pappa, men det var nästan uteslutande kvinnornas föräldraroll som lyftes upp.

Varför är det viktigt att veta om en riksdagsledamot har barn eller inte? Det brukar väl inte tas upp vid något annat jobb heller, så varför skulle det vara en merit när det gäller riksdagen?

Kanske handlar det om att försöka skapa igenkänning hos väljare, det är ju ändå ca 70% av männen och 80% av kvinnorna som har barn. Men då borde det väl vara lätt att räkna ut att samma siffror gäller även dom som söker till riksdagen, så varför nämna det alls?

För mig, som en frivilligt barnlös kvinna, väcker det bara undran när jag ser någon göra reklam på sin föräldraskap. Ska jag se det som en merit att någon har lyckats få barn? Om det handlade om adoptivbarn så skulle det faktiskt kunna vara det då föräldrarna har verkligen fått jobba och prövas för att få bli föräldrar. Annars så tycker jag inte att det säger något om en människas kompetens eller personlighet om hon har barn eller inte. Så när en kandidat till riksdagen anger föräldraskap som en merit så känns det som att hon har inget bättre att komma med.

För mig är det viktigast för en som ska leda landet att den personen har någon adekvat utbildning inom t.ex. statsvetenskap, ekonomi eller socionomi och att personen har en känsla för solidaritet och rättvisa, inte om personen har lyckats föröka sig eller inte. En riksdagsledamot ska inte representera bara mig och föra mina intressen, utan se för allas bästa.

(Jag gjorde mig en egen valaffisch. Att vara en matte måste väl också vara någon slags merit?)

andetag_enkätbanner_400px

Läs också

2 kommentarer

  1. 1970 skriver:

    Ackja-suck…(med min suck avser jag samma sak som Paula- alltså påfundet att göra en merit av sitt föräldraskap). Jag kan tänka mig att den som gör så anser det vara en merit att han/hon utöver sina övriga meriter OCKSÅ är mamma/ pappa. Minns inte var jag läste det -men någonstans står det skrivet att man efter att ha fått barn överlag blir mer flexibel, blir tvungen att sätta någon annan än sig själv i främsta rummet och klarar av att ha fler bollar i luften på en gång. Ni vet -allt detdär som en sk nutidsmänniska förutsätts kunna. Jag får också enkänsla av att dens om gör en merit av sitt föräldraskap inte har särsilt mycket annat att komma med

    • Paula skriver:

      Jo, jag har ju också fått höra hur man blir en bättre människa i och med föräldraskapet. Vet nu inte om jag har märkt en sådan förändring hos vänner som har fått barn. Så kanske, kanske inte. Det är klart att det förändrar livet att bli förälder, men jag tror att det är möjligt att utvecklas till det bättre även på andra sätt. Alla våra val påverkar oss förstås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *