Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Snus och fis

17 apr , 2015, 20.54 Paula

 

En vän länkade idag på Facebook till en artikel där det berättades om ett förslag om att utvidga rökförbudet i Uppsala landstingets lokaler till att omfatta även snus. Eftersom det är rätt så ovanligt med snus här i Finland hade jag först svårt att förstå upprördhet som detta förslag hade väckt både i Uppsala och bland vännens andra Facebookvänner. Det tycktes att man kunde då förbjuda även svettlukt, fisar och parfymer.

Mitt första reaktion var att det var väl inget konstigt förlag. Men sedan tänkte jag att jag tycker visserligen att snus luktar helt vidrigt men kan ändå i viss mån förstå ifrågasättande av ett sånt förbud. Hur långt ska man gå i att förbjuda olika saker för att någon störs av dem?

Jag tänker att sådana här förbud främst handlar om vår oförmåga eller ovilja att tänka empatiskt och solidariskt. För nog borde vi kunna själva tänka ut vilka av våra beteenden som kan störa eller väcka obehag hos andra och bete oss enligt det, så att olika förbud inte skulle behövas?

Tyvärr möter många av oss osolidariskt beteende varje dag vi rör oss i offentliga utrymmen, och gör även själva saker som inte är så snälla mot andra. Det händer t.ex. nästan varje dag att när jag åker buss så är det en eller två människor som tränger sig före kön, tar extra platser för sina väskor fast det finns människor som saknar sittplats eller lämnar skräp efter sig.

Jag funderar på ifall förbuden gör att vi tänker att allt som inte är direkt förbjudet är fritt fram. Varför verkar så många av oss ha svårt att ta till oss att även andra är levande, kännande varelser med lika stor värde som vi själva? Eller beror det på att vi inte ens värderar oss själva särskilt högt och därför inte heller kan tänka så högt om andra heller?  Människan är en självisk varelse, men vi har även en förmåga till solidaritet. Jag vet att jag kan bara börja med mig själv om jag vill ha en varmare, snällare värld.

ballonger

 

andetag_enkätbanner_400px

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *