Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Påsktraditioner?

4 apr , 2015, 10.13 Markus

 

Hur många av er har påsktraditioner? Tänker främst på kristna sådana, inte att man åker till Ruka varje påsk. Påsken är er konstig högtid, för den associeras inte riktig med någon tradition –  med undantag för att söka chokoägg. Julen styrs av traditioner, så även mindre andliga högtider som midsommar och självständighet. Förvisso är självständighetsdagen en av de mest andliga högtider vi har under året men av andra skäl.

Påsken är trevlig av några orsaker. Den kommer varje år lite olika tid, så det blir lite av en överraskning. Sedan har man egentligen inte ställt in sig på dessa extra lediga dagar, så 4 dagar i rad är ganska stort lyx.

För min del är det bästa att få hinna vara med familjen. Våren är traditionellt en ganska bråd tid på mitt jobb men under påsken brukar det vara lungt. Att det dessutom sedan inte finns en massa traditioner där man far huvudstupa från tillfälle till tillfälle gör det extra fint.

Jag inser att varje gång jag funderar på (och bloggar) om någon högtid, tycks önskan om så lite program som möjligt vara högt på listan. Inte för att jag har något emot program på fritiden men det får gärna vara sådant man själv styr.

När det nu funderas på kyrkans roll i samhället så kunde en vara att försvara alla de ledigheter som associeras med kyrkan och vänligt men högljutt påminna om varför vi har dessa ledigheter. Man behöver kanske inte komma till påsknattsmässan men glöm inte varför vi har den. Måste i ärlighetens namn medge att jag kunde ha nytta av att påminnas om varför vi egentligen har ledigt dessa dagar. Visst känner jag till huvuddragen men på djupet är min information ganska begränsad.

Är dock tacksam över dessa lediga dagar. I går lärde vi oss att cykla utan stödhjul och fäktades med monster i den nya lekparken på granngården. Utan en plågsam död och uppståndelse från dödsriket hade vi antagligen inte haft ledigt igår och därmed antagligen inte hunnit med cyklandet och monsterfäktningen, så vi är i varje fall tacksamma för att någon långsamt kvävdes till döds för några tusen år sedan och sedan uppstod på tredje dagen.

Som tack lovar jag sätta mej in i påsken och vem som gjorde vad och varför. Kan sedan rapportera skriftligen om vad jag kommit fram till.

Nu skall jag gå gömma chokoägg, så önskar er alla en glad kommande påsk.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *