Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Okategoriserade

De röda filtstövlarna

27 mar , 2015, 18.55 Paula

 

Jag pratade för någon vecka sedan med en gammal vän om vår vänskapsrelation, och i samband med det sade jag att jag älskar den här vännen. Vännen sade sig också älska mig, och det hela kändes helt naturligt.

Efteråt tänkte jag på de gångerna jag har sagt mig att älska någon. Förutom i en romantisk kärleksrelation så kan jag inte komma på någon människa som jag skulle ha sagt mig att älska. Det har absolut inte hänt i familjen eller släkten, och jag kan inte komma ihåg att det skulle hänt förr i en vänskapsrelation heller, alltså så att det skulle ha sagts rakt ut.

Men det är ju sådan den finska kulturen är, vi är inte vana vid att visa öppet våra känslor. Det har funnits tid då detta störde mig ganska mycket, men nu har jag kommit att tänka på ett annat sätt. Visst är det bra att öva sig i att berätta om sina känslor, men lika viktigt är det att lära känna igen sitt eget och andras sätt att visa tillgivenhet.

Jag kom att tänka på detta igen den här veckan då min mamma ringde och berättade att hon hade på sitt jobb hittat övergivna filtstövlar och tagit dem till mig. Hon kom nämligen ihåg att jag hade någon gång sagt att jag skulle vilja ha sådana. Det här är väldigt typiskt för min mamma. Det tog lång tid innan jag förstod att det är just sådana här saker som hon gör för att hon älskar mig, även fast hon aldrig säger sådant högt. Min mamma är min bästa dealer, vad det än gäller så hittar hon det på loppisar eller på kompisars förråd. Hon fyller mitt frys med blåbär och äppelmos och kommer med bra och praktiska råd om vad det än gäller. Nu när jag har lärt mig att de här sakerna som hon gör är hennes sätt att ge mig en kram och säga att hon älskar mig, blir jag ännu gladare när hon har igen hittat någon bok eller garnnystan till mig eller frågar om jag har slut på blåbär i frysen.

Vi kan vara ett tystlåtet folk, men det finns nog kärlek inom oss.

blåbär

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *