Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Förebilder?

20 mar , 2015, 19.45 Paula

 

För någon vecka sedan dök det upp reklam för en större svensk klädkedja i metrotrappan som jag använder flera gånger i veckan. Det är ofta som jag tycker att reklamen är ganska dumma, men den här reklamen tycker jag att är något utöver det vanliga. I kampanjen finns fyra olika bilder, i alla de finns en kvinna med kedjans kläder på. Inte så konstigt annars, men sedan har man lagt på bilderna texten ”It’s what you do that defines you” och ”#superrolemodel”.  Jag fattar ingenting.

supermodel

För det första: ”vad du gör definierar dig”. Vanligtvis skulle jag kanske antingen ta det som ironi, eller tänka att det syftar på goda gärningar eller något sådant. Men parat ihop med ”supermodel” blir det konstigt för mig. De här kvinnorna definieras alltså av sitt sysselsättning, nämligen vara fotomodeller? Vilken hemsk tanke, tycker jag. Jag är definitivt mycket mera än mitt yrke. Jag vill nästan inte skriva något mera om detta eftersom det känns som en så självklar sak för mig, och förhoppningsvis för andra också. För om man definieras av sitt jobb, så vad finns då kvar vid arbetslöshet, pension, sjukdom eller något annat som gör att man inte arbetar? Och är det inte ett väldigt snävt sätt att se på människan, dessutom ett sätt som jag tror att bidrar till att göra vårt samhälle till ett sådant där människor får utmattningsdepression eller känner sig otillräckliga.

Ovh ”superrolemodel” då? Vad menar dom egentligen med det? Att modeller kan faktiskt vara människor med bra värderingar och trots sitt yrke vara folk att ta efter? Jag ser inte något eftersträvansvärt i att vara en modell, tvärtom så känns det som en av de mest meningslösa yrken som finns.

Jag gick till klädkedjans hemsida för att se om det finns någon förklaring där. Såg en kort film där de tre modellerna poserade och såg vackra ut, och sade varsin oneliner om vad det är att vara förebild. ”Confidence is everything”, tyckte en av dem, ”ambition keeps you moving forward”, den andra. I en annan del av sidan berättades det om en välgörenhetsinsamling som man kan delta i genom att köpa något plagg.

Slutsats: en förebild är en som är väldigt snygg och känd, och poserar för ett företag som ger pengar från försäljningen av en reklamtröja till välgörenhet.

Tur att vi inte behöver tro på att allt som sägs i reklam är sant.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *