Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ljusröd pyjamas

17 jan , 2015, 12.12 Markus

 

I går kom en gubbe hem till oss för att kolla något med rören. Han kom ganska tidigt, så de små hade inte klätt på sig ännu. Gubben såg ett barn med halvlångt hår och pyjamas med ljusröda hjärtan och gjorde antagandet att det är en flicka. Min första tanke var att undra hur han kan tro att det är en flicka, då ingen flicka skulle gå med på att ha ett så ovårdat/vildvuxet hår.  Grunge må vara på väg tillbaka, men inte bland barn i dagisålder.

Den berömda pyjamasen har figurerat tidigare i mina skriverier och är ett arvegods. Den är passlig och bekväm, alltså används den. Att den har ljusröda hjärtan är irrelevant, eller borde alltså vara det.pyjamas

I går på kvällen var det ett diskussionprogram i TV där det tre medelålders herrar och en yngre dam debatterade. Programmet har väckt diskussion i media, då det blev ganska stark kontrast mellan vissa panelmedlemmar. Visst handlade det mycket om skillnader i ideologi, men debattörerna hanterade dessa skillander på olika sätt. Det blev en lite konstig dynamik i diskussionen.

Jag blir kraftigt provocerad när jag ser sådan dynamik i en diskussion där alla borde vara likvärdiga. Inte likadana, men likvärdiga. Själv delar jag inte åsikt med damen, men tog starkt hennes sida då hon vågade stå på sig medan några herrar gjorde en typisk gubbsak: försökte ställa sig ovanför och få det att verka som om de visste hur det är på riktigt.

Visst handlar detta till stor del även om ålder, eftersom man som yngre tenderar vara mera idealistisk och se saker mera svartvitt, men kontrasten blev kraftig i gårdagens diskussion.

Diskussionen i TV handlade inte om kyrliga ärenden, men dynamiken är aktuell även för kyrkan. Nu har jag aldrig suttit i ett församlingsråd eller annat beslutande organ inom kyrkan, så jag kan bara hoppas att likadan dynamik inte förekommer där.  Detta gäller även arbetsgemenskaper där det finns medarbetare av olika kön och ålder. Hur ser t.ex en teologisk diskussion mellan några äldre herrpräster och en yngre dampräst ut? Hoppas de alltid handlar om sak och inte person.

Ungdomens kyrkodagar samlas detta veckoslut i Raseborg. Om ovannämnda problem finns,  dela där era upplevelser och ge varanda tips och råd om hur man hanterar situationen. De ungas insats är viktig och allas röster skall bli likvärdigt hörda. Nätverka dessutom aktivt, så att ni kan dela goda och dåliga idéer och erfarenheter.

Glöm bara inte att om 30 år är de ni som är medelålders och undrar vad den unga idealisten håller på med. Kom då ihåg att argumentera sak, inte person.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *