Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Nytt år, gamla vänner

3 jan , 2015, 11.17 Markus

 

Det finns på de flesta orter en tradition där unga vuxna, som rest hem över julen, träffas på en krog eftersom alla för en gång skulle igen är tillbaka på hemorten. Detta sker vanligen på juldagskvällen. Här i stora byn fanns en sådan tradition också, även om ingen rest långväga. Vet inte om den traditionen finns kvar ännu?

Eftersom julen främst är en kristen tradition, var det passligt att nattklubben var en fd.kyrka, så att även de som missat julottan besökte ett helgat utrymme under julen. (Jag utgår ifrån att utrymmets välsignelse fanns kvar, även om användningsändamålet ändrat. Dessutom stod man forfarande brevid varann i en halvbåge och väntar på att någon bakom en disk delar ut vin, så kanske inte så olika?)

Skämt åsido, att träffa gamla vänner och minnas gamla saker är viktigt. Speciellt viktigt är det att minnas tider då allt var möjligt och man hade hela livet framför sig. Varför? Jo, för min del handlar det om två saker: 1) att inte glömma bort att man inte alltid varit en tråkig och stadgad tråkmåns och 2) att man skall göra upp med sitt förflutna.

Genom att med jämna mellanrum påminnas om den tid man var som pinsammast är ganska nyttigt. Efter snart 20 år kan man snart börja skratta åt sig själv som tonåring. Vissa saker har jag ännu också svårt med, men i det stora hela klarar jag av att tänka på mej själv som tonåring.

Däremot är det betydligt roligare att tänka på studetiden. Flytten hemifrån och studielivet var ganska roligt, och minnena är kraftigt förgyllda vid det här laget. Bra så.

228344_6180923854_9597_n

Förra veckan träffade jag en gammal kompis och vi mindes gamla tider med hjäp av några veteöl. Det var faktiskt riktigt roligt.Till skillnad från tidigare öldrickningar avslutade vi när det ännu var klokt, dels också därför att jag behövde hinna till matbutiken innan kl 22… Men vi han gå igenom allt det viktigaste om när vi var unga och obesegrade. Dessutom gjorde vi upp planer för alla de resor utomlands som ännu är ogjorda. Börjar bli lite bråttom, men viktigast är att ha en god plan. Som vanligt verkade alla andra kunder på ölkrogen ganska fåniga, medan vi naturligtvis var hur coola som helst. Tänkt att sådant inte ändrar.

Däremot hade vi båda kommit till en insikt som vorit ganska onsannolik för ett antal år sedan. Båda var fast övertygade om att första dejter, för att inte tala om (egna) bröllop, är något varkendera orkar med mera. Det verkade vara fullt på krogen av par som satt spända som pilbågar och med spelat intresse lyssnade på varandras bakgrund och historier, då de var på första dejter. Ofrivillig komik av högsta skolan.

Sådant orkar man inte med längre. Nya människor, nya vanor, nya släktningar, nya bråk… Man blir anfådd bara när man tänker på det. Både kompisen och jag gratulerade sig själv för bra val. Men vi tar det i ett annat inlägg.

Ölstunden med kompisen gav ork att fortsätta med vardagen, eftersom det på något sätt laddade batterier som inte går att ladda med motion och vila. Träffa er gamla kompisar och minns gamla saker, det kan vara riktigt roligt. Om ni inte har trevliga minnen från den tiden, kanske ni kan glädas över att sakerna nu kanske är bättre?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *