Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Kunde vara värt ett försök?

15 Nov , 2014, 10.24 Markus

 

Efter församlingsvalet funderas det igen på hur man kunde aktivera flera personer?  Det kommer säkert att bildas arbetsgrupper, beredningsutskott och multiprofessionella team som funderar på detta. Dagtraktamenten, reseersättningar och mötesarvoden kommer att utbetalas. Inget fel med det, men jag anser fortfarande att man missar det mest självklara – att fråga de som inte aktiveras varför de inte gör det?

Som något av en halvanhängare kan jag (mot mötesarvode) komma och berätta hur jag ser på saken. Med halvanhängare menar jag en person som i grunden har kristna värderingar, men som vill ta lite distans till nuvarande stuk.

Varför vill jag ta distans? Jo, dels av orsaker jag redan skrivit om (gudstjänsten på söndag kl 12 osv ) men dels också för att jag inte vill vara en representant för en kyrka som till käbblar internt om det mesta. Det är alldeles uppenbart att liberala och konservativa inte kommer att kunna enas på alla punkter, men börja nu ens med något!

Mitt förslag är att man grundar en arbetsgrupp (eller koncilie, om man är lagd så) som mot mötesarvode tar fram ett förslag till utkast på saker som alla kristna i Finland kan enas om. (Om nu någon inte förstod, så använde jag en svår form av humor – sarkasm).

Vi är i Finland ett högutbildat, rationellt folk och därför är det inte så lätt att använda motiveringen ”för att det står så i Bibeln” när man vill motivera något som inte riktigt är rationellt eller logiskt. Bättre då att konstatera att vissa detaljer av innehållet är kultur-och tidsrelaterat och inte kanske fullt aktuellt år 2014 i Finland.

Man kunde börja med att enas om bl.a följande saker:

  •  – att det i regel inte är OK att hålla sig med slavar
  • – att det är OK för kvinnor med mens att komma till kyrkan
  • – att man (med hjälp av livsmedelsverket Evira) kunde kolla vilka livsmedelsrelaterade begränsningar som kunde uppdateras

Mitt sunda förnuft säger att dessa punkter kunde fungera som öppning för en gemensam uppfattning av många saker. Eventuellt backar vi på den tredje punkten, om det blir svårt.

När man nått koncensus i några enkla frågor, kan man sedan jobba vidare till svårare frågor som t.ex dinosaurier och planetens ålder, men det tar vi sedan. Frågor relaterat till kön och sexualitet får vi nog glömma för ett tag, även om den andra punkten i listan ovan är en bra mjuklandning.

Med lite samarbete kan man skapa en lista över saker i Bibeln det finns en gemensam åsikt om.  Med dessa enade åsikter kan man sedan gå ut i allmänhetet och berätta att kyrkan visst kan enas om saker och man vågar gemensamt ta ställning för och emot.  Det tror jag vore en önskad signal utåt. Visst finns det hårdlinjare som inte kan acceptera att något skall tolkas och allt skall tas bokstavligen, men de är en liten minoritet jämfört med den skara som i princip kan förstå och acceptera de stora linjerna i Bibeln, men vägrar acceptera helheten om man måste svälja detaljer som strider mot ens värdegrunder eller förnuft. De flesta av dessa detaljer verkar kanske triviala (som de tre punkterna jag nämner ovan), men om kyrkan inte vågar ens ta ställning till dem, så tror jag att hårdlinjarna gräver ner sig djupare i sina kryphål och vanliga kyrkoskattsbetalare tar mera avstånd till kyrkan.

Själv frågar jag mej alltid: skulle Guds ord ha varit exakt dessa, om han sagt dem år 2014 på finlandsvenska i svenksfinland. Om inte, så kan sunt förnuft tillämpas. Vägarna må vara outgrundliga, men det fråntar inte individens ansvar att tänka själv. Den gyllene regeln, ni vet…

 

Avslutningsvis tror jag att vi får skapa ett eget, separat, diskussionforum för äldre herrar med mycket fritid som kommunicerar via insändarsidor. Det kan omöjligen gynna kyrkan att det i princip enda kyrkliga som står t.ex i den tryckta HBL är dessa insändarföljetonger. Kanske spaltutrymmet kunde användas till något annat? Inget illa, argumenten är säkert väl genomtänkta och helt entydiga för skribenten, men för den stora allmänheten tror jag att de inte öppnas så enkelt. Därför kunde ett mera slutet forum passa bättre? Eller så kunde innehållet vara mera allmänt och nyskapande.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *