Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Minoritetsbeslut

8 Nov , 2014, 10.34 Markus

 

Måste inleda med ett fint citat av Mark Levengood. Han skrev på Twitter: ”Jag är bög för att Gud ville ha en bög och därför gjorde en. Alla som har synpunkter på det får väl vända sig till honom, men stör inte mig!”

Sedan till veckoslutets stora händelse för ca. 12% av Finlands befolkning: församlingsrådsvalet. 12% är lika med 17% av 75% av befolkningen, där 17% är valdeltagandet 2010 och 75% antalet finländare som hör till ev.lut kyrkan. Om ungefär samma antal människor röstar i detta val som vid valet 2010, betyder det att ett råd representerar ca. en av fem församlingsbor.

Det har diskuterats om församlingsråden representerar hela församlingen eller om det finns risk för att rådet endast representerar en aktiv minoritet? I vissa fall tror jag att klickbildning uppstår och det är tyvärr möjligt när deltagandet är lågt. Det väcker ett antal frågor, av vilka den mest uppenbara är: ligger det i ett minoritetsråds intresse att få en bred majoritet att rösta?

Nu säger jag inte att en bred majoritet har automatiskt rätt, men ett råd som har valts av flera som röstar än flera som inte röstar har lite större legitimitet. Dessutom kan man anta att kandidaterna och de invalda representerar då med större sannolikhet ett genomsnitt av hela kyrkoskattsbetalarskaran inom den samling postnummer som kallas församling.

Repetition är inlärningens moder, så vi tar det ännu en gång: något borde göras, på allvar.

Själv förespråkar jag en enkel metod som inte är alls så komplicerade som den låter:

–           Gör en enketundersökning på webben bland alla församlingsmedlemmar om vad de tycker om vissa nyckelfrågor. Man loggar in med bankkoder (sk. stark autentisering ) och svarar på 10-12 frågor gällande värderingar och önskemål om verksamhet. Mot detta får man t.ex 6 månaders kyrkoskatt förlåten, vilket borde leda till att deltagandet är högt. På basen av den informationen kan sedan rådet och prästerskapet dra upp verksamhetens stora linjer och få en uppfattning om vilken värdegrund fåraflocken har. Just det, tänkte glömma att man naturligtivs kan fylla i samma enket i pappersformat t.ex på pastorsexpeditionen eller så kommer diakonissan hem/till sjukhuset, om inte annat.

En församling måste ha en andig riktning, men den måste vara förankrad i den värdegrund som delas av en majoritet av medlemmarna. Om man hade tillgång till bra basfakta om hur församlingen tanker, vore det avsevärt lättare.

Dessutom ger bred basfakta möjlighet för högre instanser att ingripa, om rådet är på väg åt ett annat håll än majoriteten.

Vi måste komma ihåg att vi nu talar om en verksamhet där indelningen baserar sig på postnummer. Inte andlig samhörighet, utan postnummer. Därför måste den basera sig på en bred majoritet inom dessa postnummer. Privatfinancierade samfund och frikyrkor är separat, men vi talar nu om en folkyrka. Där måste man jobba med en relativt låg lägsta gemensamma nämnare.

Personligen skulle jag antagligen skriva ut mej ur en församling som gick emot mina värdegrunder, för genom att vara medlem stöder jag verksamheten.  Det vore rättvist både mot församlingen och mej att jag inte financierar en verksamhet jag inte kan stöda.  Har faktiskt funderat på det ett par gånger gällande min hemförsamling, men är tills vidare ännu med.

Det rådande motargumentet mot att skriva ut sej i protest är att om man skriver ut sej, får motsidan ännu mera makt. Jo, det är sant, men o andra sidan vet jag inte varför jag skall måsta engagera mej och halva min bekantskapskrets i en sak som inte är liv och död för mej.

Om jag ger min röst åt någon, kanske min kandidat kommer in. De flesta råd har över 10 medlemmar och dessutom är det beredningsutskott och kyrkoherden som styr verksamheten ganska långt. För att göra en mera fundamental förändring i en församling (till vilket jag räknar t.ex skillnader i Bibeltolkningsfrågor)  behöver jag därmed få inröstat en majoritet av rådsmedlemmarna som dessutom skall kunna påverka beredningsutskott och kyrkoherden. Jo, det är möjligt, men en lång och snårig väg.  Tyvärr inte min fajt, inte just nu i varje fall. Om jag däremot fick möjlighet att tycka till på internet, skulle jag gärna försöka engagera sådana jag känner.

Avslutningsvis kan väl konstateras att jag naturligtvis kommer att rösta imorgon, men att jag är realist gällande vad det innebär i det beslutssystem som finns idag.

Rösta du med, för det är faktiskt ganska viktigt.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *