Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Församlingsråd och politik

4 okt , 2014, 11.27 Markus

 

Vi har församlingsrådsval på kommande och vissa kandidater väljer att meddela vilken partibok de har. Jag måste ärligt talat säga att jag inte riktigt förstår varför? För mej är den informationen ungefär lika viktig som att veta vilket hockeylag de hejar på. Nice to know, men inte så relevant för att veta vilka förutsättningar en sådan kandidat har att sköta sin uppgift.

Ett församlingsråd tar ställning till ganska lokala och praktiska saker, så besluten borde göras enligt det. Nackdelen med ett partipolitiskt engagemang är att man kanske försöker göra politik av trosfrågor, och jag tror inte att de är en optimal kombination.

Min argumentering baserar sig, som så ofta, på exempel från företagsvärlden. När man ser på de bäst fungerade styrelserna inom företagsvärlden består de av experter som tar enskilda beslut till enskilda saker, men har inte någon direkt personlig agenda eller är styrda från någon riktning. Om vi ser på de privata eller halvprivata företag där det finns politisk styrning bakom, är det oftast de politiska partierna eller blocken som gör någon uppgörelse sinsemellan. Det är oftast kohandel där man måste ge något annat för att få det man vill i detta ärende. När man är inne i en spiral av ”ta och ge”-beslut, låser sig situationerna ganska lätt.

Ännu värre kan det även bli om denna ”ta och ge”-beslutsmodell börjar styra verksamhetens riktning, eftersom man kommit överens om att det andra blocket får bestämma nästa gång om något de anser viktigt. Det kan, tyvärr, bli så att det ena blocket har rätt i själva sakfrågan i 9 av 10 fall, men pga denna beslutspolitik bara får ta 5 av 10 beslut. Så får det inte bli.

Därför ser jag gärna att ett församlingsråd skulle vara ett genomsnitt av sin församlings demografi. Det betyder ett det gärna får finnas partipolitisk aktiva med, men att man lämnar partiboken utanför mötesrummet. Det blir tillräckligt med motsättningar redan nu pga trosfrågor och samvetsfrågor, så det behövs utöver det inte ännu partipolitiska meningsskiljaktigheter och principbeslut.

Det finns massor av bra kandidater, så kom ihåg att rösta när det gäller.

Läs också

2 kommentarer

  1. Lars-Runar Knuts skriver:

    Och ve och fasa om församlingsrådet börjar välja ungdomsledare, diakonissa, kantor eller kaplan enligt partitillhörighet. Kyrkoherden väljs för det allra mesta i allmänna val så där är det inte lätt att veta hur partierna styr.

    • Carita Fogde skriver:

      I Sverige är ju valen helt politiserade , trots att kyrka och stat är åtskilda. Tycker att det är hemskt att kyrkan styrs av de olika politiska partierna. Mina svenska vänner brukar, skämtsamt, säga att det länge varit omöjligt att bli biskop i Sverige utan en vänster bakkgrund !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *