Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

54 superkvinnliga kommentarer

20 aug , 2014, 13.40 Emma Audas

 

tangentbordet1Jag står och väntar på min buss och skummar igenom Facebook-statusar. En sticker ut lite bland väder och världspolitiskt kaos. En kvinnlig vän ger uttryck för en djup inre smärta. Jag tror att de flesta av oss som läser det vet vad smärtan beror på. Och det är många som vill bekräfta smärtan; ge uttryck för att smärtan är sedd.

”54 kommentarer” står det. ”Vad fint!”, tänker jag. Fint att många gör det lilla extra för att vara med och, om än på bara ett litet hörn, bära det tunga.

Jag klickar mig fram till kommentarerna. Då noterar jag något som fångar mitt intresse. Det var väldigt mycket kvinnor här, tänker jag. Och ja, jag ”gör en grej av det”. Jag tittar igenom de 54 kommentarerna. De allra flesta är kvinnor. Nej, väntas nu, det där var ju också en kvinna! ALLA är kvinnor.

Har hon mest bara kvinnliga vänner, kanske? tänker jag, och kollar upp saken. Nej, det har hon inte. Hon har både män och kvinnor där i listan. Så vad är oddsen för att 100% av dessa 54 kommentarer är skrivna av kvinnor? Frågan är retorisk, du behöver inte svara.

Men det väcker frågor i mig. Vad är grejen? Är kvinnor de enda som läser sådana här statusuppdateringar? Eller är kvinnor de som utvecklat ett internetspråk för offentlig medkänsla?

Jag tar upp saken med en vän. Hon är inte förvånad över min upptäckt, utan funderar vidare: ”Hur många av dina manliga FB-vänner uttrycker känslor kopplade till t.ex. relationer på Facebook?” frågar hon. Jag tänker efter. Jag kommer snart att tänka på en. ”Jag tänkte också på honom” fyller hon direkt i.

Sedan pratar vi mer om hur Facebook används, av män och av kvinnor. Vi pratar om vem som skriver att en längtar efter sin familj, vem som berättar att en upplevt sig otillräcklig på jobbet och vem som delar politiska artiklar och bifogar en kommentar.

Jag tänker inte komma med teorier. Jag tänker heller inte desto mer lyfta fram det ena som bättre än det andra. Men jag hör oerhört gärna dina tankar och erfarenheter om (socialt-)könsrelaterad användning av sociala medier.
Var min upptäckt bara en slump, eller visade den på ett fenomen som också du känner till? Vad tror du i så fall att det beror på? Har du fler erfarenheter?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *