Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

För att kunna bli hjältar måste vi sluta se oss som hjältar

13 aug , 2014, 12.31 Emma Audas

 

aporEn sak jag grubblat mycket över den senaste tiden är vår oförmåga att vara dåliga. Undanflykter, ursäkter och bortförklaringar präglar vårt sätt att tala om vår ondska och hårdhet. Vi slätar över.

Jag har nu ett enormt behov av att vi sätter igång ett nytt, ärligare sätt att tala om det goda och rätta som vi inte gör. Jag vill tala om en konfrontation med vår, din och min, uslighet. Jag vill att vi övar oss i att vara ärliga med vår brustenhet som sitter djupare än enskilda handlingar. Jag vill att vi vågar säga, rakt ut, hur läget faktiskt är. Detta vill jag höra, från sådana som du och jag:

 

– ”Jag läser en bok om medkänsla, medan jag väljer att inte behandla mannen på bänken intill mig som en medmänniska. Detta för att det är bekvämare för mig att tränas i medkänsla så där i teorin än i praktiken.” (Inspirerad av Axel Vikström, min hjälte idag, och hans text i ÅU 12.8.2014)

–  ”Jag köper kläder på H&M. Detta för att jag bryr mig mer om billigt mode än jag bryr mig om etisk produktion.”

– ”Jag äger en Apple-produkt. Detta för att jag bryr mig mer om att ha en iPhone än jag bryr mig om de människor som under tragiska förhållanden ser till att den blir gjord.”

–  ”Jag köper billiga saker i usel kvalité, för att jag bryr mig mer om att ofta ha nytt än jag bryr mig om jordens framtid.”

–  ”Jag äter kött. Detta för att jag bryr mig mer om att äta det jag gillar än jag bryr mig om hållbarhet och djurens välmående.”

–  ”Jag köper inte ekologiska eller rättvisemärkta produkter. Detta för att jag bryr mig mer om att ha råd med något litet extra ibland, än jag bryr mig om miljön och andra människor.”

– ”Jag går inte med i pride-tåget, fastän jag är för allas lika rätt att välja vem de delar livet med. Detta för att jag bryr mig mer om att inte behöva ta öppen ställning i obekväma frågor (jag gillar att ALLA tycker om mig, nämligen), än jag bryr mig om människors rätt att vara accepterade.”

–  ”Jag äger jeans som redan vid inköpet ska se urtvättade ut. Detta för att jag bryr mig mer om att vara trendig än jag bryr mig om att produktionsarbetarnas lungor förstörs (vilket ofta leder till döden).”

–  ”Jag köper Chiquita-bananer. Detta för att jag bryr mig mer om att inte behöva tänka på obekväma saker, än jag bryr mig om vad som är rätt.”

– ”Jag ignorerar tiggare. Detta för att jag bryr mig mer om hur andra på gatan skulle se på mig, än jag bryr mig om hurudan barmhärtighet jag skulle vilja leva ut.”

– ”Jag skriver hånfulla ord om andra på Facebook. Detta för att jag bryr mig mer om att verka smart, snabbtänkt och rapp i käften än jag vill vara konstruktiv och respektfull.”

– ”Jag fattar beslut baserat på rädsla, bekräftelsebehov och ytlighet. Detta för att jag bryr mig mer om hur andra ser på mig än hur jag ser på andra.”

– ”Jag lever ett fattigt, instängt och bekvämt liv. Detta för att jag är rädd för vad kärleken och godheten kan göra med mig om de får fria händer. Om Han får fria händer.”

 

Varför vill jag det här? Jo, för att min erfarenhet säger att all förändring börjar med ärlighet. Och min erfarenhet säger också att vi inte vet vad Guds kärlek, nåd och barmhärtighet är innan vi är ärliga på det här sättet. Varför är vi så rädda för att uttala de här orden? Kanske för att vi är rädda för smärtan. Men vi lever falska liv om vi inte möter alla känslor och tankar som det liv vi lever ger upphov till. Att förtränga det svåra är att leva i lögn.

Jag försöker inte göra vår ondska okej. Men jag vill att det blir okej att konkret tala om vår ondska, så  att den inte hamnar högst upp på hyllan som ett problem som bara existerar i andevärlden. För att kunna bli hjältar måste vi sluta se på oss själva som hjältar. Och om vi lyckas med det – då kan vi förändra världen!

 

Så… Vem är med?

 

 

Läs också

2 kommentarer

 1. Janette skriver:

  Emma skriver sitt inlägg 13 augusti. Jag läser det 16 augusti och ser (INGA KOMMENTARER). På tre dagar är det ingen som vill vara med. Antagligen för att det är obekvämt att öppet ta ställning…

  Jag är med.
  Jag köper billigt för att jag inte orkar fundera på vad det egentligen leder till och det är ju trevligt att få köpa flera saker för mina pengar.
  Jag försöker öppna mitt sinne och min plånbok för ekologiska produkter men jag lyckas inte alls alltid.
  Jag gnäller på människor i min omgivning som jag irriterar mig på istället för att ta upp en öppen dialog med den berörda.

 2. Andrea skriver:

  Hej Emma. Jag är brudfrämma för min vän som gifter sig i sommar. Vi söker efter en präst och vi har hört så mycket positivt om dig och vi skulle gärna villq att du vigde dem . Jag undrar om du kan kontakta mig på email adressen
  andrea.sumelius@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *