Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Lekholmen – ett andligt hem

23 jun , 2014, 06.10 Rofa Blauberg

 

7687283238_746ba49288_b

Markus skrev för ett tag sedan ett inlägg om Lekholmen[1] vilket sommartid inte är mer än rätt. Av nyss nämnda anledning tänker jag rycka åt mig budkaveln och skriva ett eget inlägg om holmen i fråga. Också jag har tillbringat en och annan sommar på ön i vår huvudstads östra arkipelag.

Årets upplaga av den varmaste årstiden är måhända nog så sval men utgör vad mitt fysiska och geografiska välbefinnande anbelangar inget undantag till tidigare år. Även denna sommar tillbringas till stor del på Lekholmen.

Och denna sommar, den inleds idag. Mina somrar har så länge jag minns inletts med en längre vistelse på Lekholmen. Det började med ett barnläger då jag var åtta och fortsätter idag, 20 år senare. Det säger sig självt att jag prövat olika roller.

Jag har varit barn, konfirmand, hjälp-, ungdoms- och holmledare. Jag har jobbat som värd och vikarierat för gårdskarlen. I år ska jag vara något som heter holmungdomsledare. MEN allt detta är ett sidospår. Jag förknippar inte holmen med arbete.

9025852870_16bb39e2b7_b

Varför jag återvänder år efter år?

Kanske för att Lekis spelat en viktig roll i mitt liv. För att mycket av det som på ett bra sätt satt de allra djupaste spåren på mig ägt rum just där.

För inte så länge sedan skrev jag ett inlägg om att vara och bli mobbad. Om att jag kände jag hade ont om vänner. Vi snackar tidigt 2000-tal, årskurs sju och åtta. Det blir sommar år 2001, konfirmandläger på Lekholmen och plötsligt känner jag mig inte längre utfryst.

På detta följer somrar och åter somrar av konfirmandläger, mängder av nya vänner, permanenta och förlorade kontakter, vunna insikter och minnen för livet. En tro som utvecklas och fördjupas.

I något skede hittar jag andra roller, jobbar längre sjok, ser andra församlingar på läger, ser och lär mig uppskatta mångfalden i vår kyrka. En mångfald som varje sommar gör sig synlig på Lekholmen genom de olika församlingar som vistas där.

En sommar lär jag känna hen jag nu lever med. Hen som när jag skriver detta inlägg lugnt ligger och sover i sängen bredvid, men som strax ska vakna så vi kan följas åt till båten och vidare ut till holmen.

9569613812_d4e4fc10b5_b (1)

Alla år sedan konfirmationen har inte varit lätta. De har innehållit motgångar, skit och kriser av olika slag.

Men de har också innehållit stor glädje och de har alltid innehållit Lekholmen. Ett ställe där jag kan andas och där jag precis som jag är fått dela jubel och sorg med en massa fantastiska människor.

Och det är väl därför jag återvänder. För att Lekis är ett ställe som står lite utanför det där vardagliga. Som står lite utanför politik, maktkamper och all slags konstiga dolda strukturer som ofta präglar livet utanför holmen.

Det kanske låter konstigt, men det där är något av det allra första jag förälskade mig i på holmen. Att jag kände att jag fick vara just j a g och att det faktiskt var vackert just så.

Det faktum att Lekholmen i många fall redan med sitt fysiska vara – lite utanför vardagen alltså – upplöser sociala hierarkier och klär av människor de masker de ofta känner sig tvungna att gömma sig bakom i det vanliga livet. Det är stort. Och det gör det möjligt att på Lekholmen båda vara och göra kyrka på ett sätt som sällan är möjligt på annat håll. På ett sätt som uppriktigt signalerar att alla -oavsett ålder, värderingar eller kön – är välkomna och viktiga.

7687297166_d795370c46_b (1)

Du kanske minns att jag i vintras skrev att Ungdomens kyrkodagar är min hemförsamling? På vintern stämmer det, men på sommaren är det Lekis som gäller.

Om du vill se varför kan jag inget annat än varmt rekommendera ett besök!

————————————————————————————————————————

Har du ett ställe du alltid besöker om sommaren, en lägergård som kanske har betytt mycket för dig eller kanske ett minne just från Lekis?

Då får du gärna dela det med oss i form av en kommentar.


[1]Lekholmens hemsida hittar du information om allt du behöver veta om båttidtabeller, program och hur du ska bära dig åt för att komma ut till holmen.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *