Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

#BringBackOurGirls

18 maj , 2014, 22.46 Malena Björkgren

 

Så här års är väl både elever och lärare skoltrötta, men för alla finns inte ens möjlBBOG-Poster (2)igheten att bli skoltrött. Chansen att gå i skola och få en utbildning existerar inte. År 2011 räknade UNESCO att 57 miljoner barn i grundskoleåldern inte gick i skola. Målet för år 2015 – att varje barn skulle gå i skola – är tyvärr inte realistiskt att uppnå. En av orsakerna är att internationellt ekonomiskt bistånd har minskat på ett allmänt plan och därför också det ekonomiska bistånd som skulle gå till utbildning. I länder där utbildning inte är gratis (skolavgifter, material och skoluniformer) har föräldrar på grund av fattigdom inte råd att låta barnen gå i skola.

Den senaste månadens händelser i Nigeria visar att skolgång inte är ofarligt och att det finns grupper som tar till våld för att förhindra i synnerhet flickors utbildning. I mitten av april kidnappade den islamistiska gruppen Boko Haram över 270 flickor från en skola i norra Nigeria. Vissa av flickorna lyckades rymma men fortfarande är kring 230 tillfångatagna. Boko haram betyder på språket hausa ungefär ”västerländsk utbildning är förbjuden”.

Många runtom i världen har berörts av händelsen. Under hashtaggen #BringBackOurGirls finns en mängd initiativ, bland annat en global skolmarsch den 22.5. Aktioner ordnas i Paris, Tokyo, Durban, Los Angeles och så vidare. Jag hittar ännu inga evenemang i Finland (har jag sökt dåligt?) men jag hoppas vi skulle få oss upp ur sofforna. Medan vi planerar konkreta aktioner finns det också andra sätt att agera.

Jag tänker så här: för varje uppvaktning av någon som blir klar med sina studier den här våren kunde du och jag skänka en summa till arbetet för flickors utbildning, trygghet och rättigheter. Det hjälper inte de flickor som blivit kidnappade, men det är en hjälp för framtiden och en protest mot alla som vill hindra flickors utbildning. Genom organisationen Plan kan man delta i kampanjen För att jag är en flicka och via Kyrkans utlandshjälp kan man ge annorlunda gåvor som en lärare (!) eller en skoldräkt.

”Den ljusnande framtid är vår” blir inte ljus förrän ”vår” får betyda fler än min lilla knut.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *