Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

YLE-skatten och församlingsval

17 maj , 2014, 11.02 Markus

 

Nån gång händer det att man med offentliga pengar lyckas göra något mycket lyckat, som samtidigt är informativt och roligt. Jag tänker på de helt strålande klippen som André Wickström och Thomas Perret & co. skapat i samband med Gamla (och Lilla) Onsdag. De baserar sig på de regionala skillnaderna som finns i svenskfinland och de är helt strålande. Om man inte visste bättre, kunde man tro att klippen från den lilla österbottniska kommunen är ur verkliga livet. Kanske de är?

Min personliga favorit är nog arkitekt-Patte från Ekenäs. Det roliga är egentligen dialekten och att man få sina fördomar bekräftade, men med glimten i ögat. Youtubekanalen med alla olika avsnitt hittar ni här. Det finns ett tjugotal olika klipp, men de är bara en minut långa  http://www.youtube.com/channel/UCum92KObjGu0i9JDInsPw-Q

Vad har detta med Andetag att skaffa? Ganska mycket, tycker jag, när det nu förbereds församlinsval i stiftet. Den stora utmaningen, som alltid i svenskfinland, är att försöka hitta en någorlunda gemensam uppfattning om saker och ting, vilket är svårt när den gemensamma nämnaren är språk – inte geografi eller uppfattning om tro. Humor är ett ypperligt sätt att hantera svåra saker. Nu föreslår jag inte att AV-avdelningen på KCSA skall göra motsvarande klipp från ett fiktivt bönehus i Bibelbältet eller en högkyklig tillställning i södra Helsinfors, för humor är en känslig sak och det kan vara svårt att skratta åt sin egen tro. Men, däremot vill påminna alla om att man brukar må gått av att vidga sina vyer – speciellt när det gäller livsåskådningsfrågor. Tumregeln är väl att desto mera säker man är på sin åsikt, desto mera vore det bra att försöka hitta en annan infallsvinkel. Inte alltid så lätt, men det går nog om man riktigt försöker. Har själv prövat på detta och t.ex mitt beslut att börja blogga om tro är ett resultat av en sådan mental excersis.

Avslutningsvis vill jag lyfta fram den ypperliga dokumentärprogamledaren Choko Lindgren, som på ett behagligt och förståeligt sätt berättar om för oss viktiga saker.  Även han finns på samma Youtubekanal.

 

 

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *