Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Innan man kan fira morsdag

10 maj , 2014, 08.39 Markus

 

Bilden till höger är tagen in Faro, som inte ligger så långt från Praia da Luz i Portugal.

Efter att vi igen fått läsa om fallet Maddie Faro_pixel 2McCann har jag suttit och tittat på denna bild ganska mycket.  Tursamt nog är frun och jag oftast så trötta att vi inte skulle orka gå och äta efter att barnen somnat, så sannolikheten att det som hände familjen McCann skulle hända oss är ganska liten. För er som inte känner till fallet, så lämnade föräldrarna det sovande barnet på hotellrummet och gick för att äta. När de kom tillbaka var barnet försvunnet och har varit det i ett antal år redan. Internet är full av teorier, men Scotland Yard kom nyligen ut med att de nu antagligen har en lösning till fallet. Tyvärr verkar det inte sluta som i amerikanska TV-serier.

Historien är skrämmande för det skulle kunna hända vem som helst.  Inte för att man skall lämna sovande barn ensamma på hotellrum i främmande land, men ändå.

Nästan all statistik pekar på att vi är på väg mot en bättre och tryggare värld, oavsett med vilka mätare man mäter, men visst finns det mycket ondska kvar. Tursamt nog möjliggör den digitala världen att orättvisorna kommer lättare fram och får uppmärksamhet.

Om Boko Haram tagit de stackars flickorna i Nigeria för 10-15 år sedan skulle det inte blivit sådan mediestorm, för att inte tala om för 50 eller 100 år sedan. Dessutom är staden till den grad modern, att det finns tillgång till sociala medier.

Detta kanske också förklarar varför en av de allra grymmaste organisationerna i modern tid, LRA, fått härja tämligen fritt i över ett årtionde. De opererar på områden där sociala medier och mobilkameror inte är så vanliga ännu. Om ni vill bli riktigt illa till mods, sök upp Lord’s Resistance Army och läs vad de sysslar med. Fy farao, säger jag.  Även om endast en bråkdel är sant är det fortfarandevis ohyggligt.

De, precis som alla andra motsvarande rörelser, försöker använda religion som ursäkt för sitt maktbegär och får sin kraft av att det finns ringa med alternativ. Till skillnad från många av de andra ondgörarorganisationer (”evildoer”, som Geoge.W.Bush brukar säga) som får mycket publicitet påstår sig LRA vara kristen och skall upprätta ett rike där 10 budord gäller. Det är ju självskrivet att de inget med kristna värden har att göra, och då blir det kanske också lättare att förstå att bara för att någon organsation gör anspråk på att höra till någon religion, betyder det inte att de representerar dess värden. Men, det blir mera konkret när någon påstår sig vara kristen medan han hugger halsen av ett spädbarn med en machete. Det är så långt från kristendom man kommer (eller de flesta andra religioner, för den delen), men det är mera konkret för envar när man inser att man bär samma symboler som denna spädbarnsstyckare.

Varför tänker jag på sådant denna vecka? Därför att som förälder till en dotter är det svårt att inte tänka på sådant, när man bombarderas av nyheter som ovan. Det hjälper inte att vi statistiskt sätt lever i en tryggare och säkrare värld än någonsin förr, och ifall något skulle hända finns det bättre möjligheter att hjälpa till. Men, ändå har jag jättesvårt med att jag måste gå omkring och tänka på sådant. Vi måste få ett slut på dessa hemskheter.

Därför är det passligt att avsluta med de kloka ord som min fru yttrade när jag idag frågade henne vad hon önskade till morsdagspresent. ”Fred på jorden”, svarade hon.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *