Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Den Goda Fredagen

18 apr , 2014, 09.45 Paula

 

Jag har hört att förr i tiden fick man inte göra något roligt på Långfredagen, man skulle va dyster och ledsen och helst läsa Bibeln hela dagen. Jag tänker att det kan visst vara bra att fundera över sin egen och världens ondska, men just nu vill jag helst slippa det.

Jag hade redan hunnit halvvägs i skrivandet av en tung text om döden, för att uppmärksamma Långfredagen. Men det kändes fel, jag vill inte tänka på döden nu när jag även annars har för ett tag sluppit att göra det. Jag vill tänka på något ljust och glatt istället. Och visst passar det att prata om livets ljusa sida även på Långfredagen! På engelska heter Långfredagen faktiskt Good Friday: trots dagens onda händelser är resultatet ändå gott.

Påsken är för mig årets gladaste kristna fest, den handlar ju om hur det goda vinner och att vi kan vänta oss att en dag kommer allt som är ont vara borta. Jag har under åren pratat hur mycket som helst om Fredsriket och hur vi kan sträva efter fred på jorden redan nu istället för att vänta en fredlig tillvaro efter döden. Då har jag främst närmat mig ämnet från ett etiskt synsätt och talat t.ex. om pacifism.

Jag är just nu i en situation där jag försöker hitta min egen lycka i livet. Då vill jag helt själviskt passa på att såhär offentligt fundera på saker som ger mig glädje och mening i livet.

 • Jag har en förmåga att hitta små lustiga, vackra, fina saker i vardagen. Det kan handla om jättesmå saker, kanske bara en fin sten som jag hittar ute, en rolig felsyftning i en tidning, en ekorre som jag ser klättra i trädet, det mjuka garnet som jag stickar av. Jag har börjat inse att det är en värdefull gåva som jag har och något som jag ska bejaka.
  snäcka
 • Fastän jag har mött en del svårigheter i livet så har saker på något sätt alltid ordnat sig för mig. Ibland tar det lång tid, men det har hittills alltid gjort det. Jag vet inte vad det är som ligger bakom det, Gud, ”att livet bär” som en terapeut har någon gång sagt mig, min egen vilja att överleva, eller något annat. Det kanske inte spelar så stor roll. Detta är i vilket fall något som jag kan vara tacksam över och minnas när jag igen är i en svår situation.
  Söka_pinne_-_YouTube
 • Jag har fått förmånen att dela livet med en underbar liten hund. Hon gör mig glad varje dag när hon ger mig sin gränslösa kärlek. Varje morgon när hon märker att jag börjar vakna, hälsar hon mig som om vi hade varit skilda i veckor. Hon vill alltid vara nära mig, helst ligga i famnen. När vi leker i skogen är hennes glädje något av det vackraste som jag har någonsin sett.
  katten
 • Katten i mitt liv är en liten bit av djungel i hemmet. När hon vill gosa känns det som att jag har verkligen blivit utvald. Hon är en vacker, graciös, vild, rolig, äventyrlig, snäll och kärleksfull liten varelse som har verkligen hittat vägen till mitt hjärta.
 • Jag ser oerhört mycket emot vitsipporna och björklöven. Jag älskar att följa naturens uppvaknande på våren, det härliga ljuset och fåglarna som sjunger nästan dygnet runt. Vintern är ofta en tung årstid för mig, och därför gläds jag så mycket när dagarna igen har blivit längre.

De här är några av sakerna som jag gläds åt just nu, och att skriva ner de gör mig ännu mer tacksam.

Med dessa tankar om tacksamhet önskar jag dig Glad Påsk!

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *