Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Om att dö på korset

12 apr , 2014, 08.42 Markus

 

Att dö på korset är antagligen ganska obekvämt.  Att dö på korset fast man inte gjort något är antagligen ännu obekvämare.  Att dö påcross-at-sunset-1441544-mkorset för alla andras synders skull är antagligen ganska otacksamt.  I korthet – det är inte roligt att bli korsfäst.  Därför har jag funderat på varför det är så viktigt för en tredjedel av världens befolkning att en kille gjorde det för 2000 år sedan i Mellanöstern.  För mej är det lite oklart varför.

Jag förstår att det står skrivet varför, men för mej betyder det inte automatiskt att det är så. Grundtanken är väl att Jesus blev torterad till döds så att vi inte behöver bli det, eller?  Den självklara kommentaren till detta vore ju att folk blir torterade till döds på felaktiga grunder hela tiden, så varför var detta ena fall exceptionellt. Men det är inte riktigt det jag är ute efter.

Det jag inte riktigt förstår är varför tortyrdöden är så central, speciellt då enligt treenighetstanken är den momentant döda Jesus och hans fader ungefär densamma varelse, och de är väl odödliga? Ju för sig, budskapet har gått hem med besked, så kanske den allsmäktiga även är allsmäktig inom marknadsföring och opinionsbildning. Att torteras till döds och sedan uppstiga från dödsriket är ett mycket effektivt sätt att få sitt budskap att gå hem hos folk.

På tal om opinionsbildning så är jag lite förundrad över att först krävs det att en psalm skall få sjungas i skolor, men genast då någon föreslår att mindfullness (med eller utan buddistiska inslag) kunde vara en del av läroplanen, så krävs det mitt i allt forskningsresultat och vidare diskussioner innan något så farligt kan även funderas på.

De få buddister jag känner är mycket lugna personer med ganska djupa tankar. Inte kanske helt tokigt för de överstimulerade skolbarnen och tonåringarna?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *