Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Den lätta tron

11 apr , 2014, 10.00 Paula

 

”Det är ju mycket lättare att tro än att inte göra det.”

Citatet skrev jag ner från ett nummer av Kyrkpressen för ett par månader sedan. Det var sista meningen i en artikel där en människa berättade lite om sitt liv och sin tro, och det är den meningen som jag har haft med mig sedan dess och funderat på.

Jag både håller med och gör det inte. Visst, när jag trodde var det världens lättaste sak att tro. Jag var säker på att jag skulle aldrig kunna tvivla på Guds existens, det var lika självklart för mig som att jag själv fanns. Men före den där morgonen i december 2000 var det svåraste jag kunde tänka mig att tro på en gud. Lika svårt är det nu, bara med den skillnaden att jag har både erfarenheten av att tro och av att ha förlorat tron.

Jag tänker att man kan inte ha tro om man inte har fått den. Därför är det inte konstigt att det är så svårt att tro, men samtidigt så lätt. Den svåra, den största frågan som jag har nu är VARFÖR tron har tagits ifrån mig? Kommer det att vara såhär för resten av mitt liv? Kommer jag någonsin igen känna den självklara närvaron av Skaparen? Varför övergav Gud mig? Var allt bara inbillning?

Jag saknar Gud, fast samtidigt inte. Orsaken att jag inte saknar är den att nu när jag inte längre har någon tro så känns tanken om den nästan löjlig. Och jag kan förstå varför dialogen mellan troende och ateister ofta är så full av oförståelse. Jag har ju den oförståelsen så nära, här inom mig.

trasig

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *