Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Vad är större än ditt liv?

9 apr , 2014, 10.02 Emma Audas

 

jesuspåkorsHäromdagen satt jag och filade på de påskandakter jag ska hålla för lågstadieelever i kyrkan. Med tanke på debatten häromveckan kände jag mig närmare civil olydnad än jag varit på alltför länge. Jag skrev ner de texter som eleverna ska läsa och jag funderade på vad jag själv ska säga då jag fyller i texterna med berättande.

”Kanske tänkte Jesus nån gång att han borde ha ångrat sig. Att han borde ha sagt till översteprästerna att han inte var Gud, utan bara hade ljugit. Men han ville inte. För bara om han faktiskt själv var Gud så kunde ju människorna veta att det var sant då han sa att Gud älskar alla och att alla är viktiga. Så han valde att dö för alla människornas skull. För alla som levde då, för alla som hade levt tidigare, och för alla oss som lever nu efteråt.”

Så där skriver jag. Det är min teologi. Och jag tänker att det är vackert, men svårt. För hur förklarar man till ett finländskt barn idag vad det är att dö för något? Hur talar man om en sådan grej som om det är det bästa och finaste som hänt? Låter det inte bara sjukt och skrämmande?

I ett samhälle där den enda vi hör om som dör för något är en självmordsbombare – har vi tappat något? Blir vi rädda om någon säger sig vara beredd att faktiskt för något?

”A man who won’t die for something is not fit to live” ska Martin Luther King ha sagt. Någon annanstans läser jag å andra sidan en kommentar på ett diskussionsforum om skolskjutningar att ”en människa som inte har något att leva för söker upp något att dö för.” För ett par år sedan läste jag angående kristen pacifism och pacifistisk laglydnad något som jag skulle återberätta som ”Jag godkänner deras rätt att döda mig för att jag vägrar döda.”

I kyrkan talar vi ofta om att det här med att dö för något också är en process, en livsstil. Att vi under hela vårt liv är uppmanade att mer och mer dö bort från det själviska, dåliga livet och mer och mer födas in i ett kärlekens liv. Men nog är det språket främmande för många!

Så nu undrar jag: Är du beredd att dö för något? Känner du någon som säger sig vara beredd att dö för något?
Om inte: Är det en bra sak, eller har vi förlorat något?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *