Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt

Hur ska vi tala om jämställdhet?

1 apr , 2014, 22.53 Rofa Blauberg

 

Yle ville slå ett slag för jämställdheten genom att aprilskämta om det könsneutrala pronomenet hen. Jag har ett problem med detta av två orsaker.

  1. Framställningen är så urvattnad att det inte tydligt framkommer att Yle driver med dem som får fnatt av koncept som hen och jämställdhet. Resultatet blir att en skrämmande stor skara förstår texten så att Yle delar deras (smått paranoida) åsikter om att hen är ett ord som uppfunnits av maktlystna feminister i ett försök att utplåna allt som heter kön. Detta främjar inte jämställdhet.
  2. Greppet är förlöjligande. Om humorn och ironin i en text är av en art som förnedrar den som är föremål för skämtet förvandlas det till en kränkning. Kränkningar främjar varken dialoger eller förståelse för andras åsikter. Yles text lyckas (mer eller mindre) förlöjliga alla som överhuvudtaget har en åsikt om hen. Det är inte konstruktivt och främjar inte en diskussion om jämställdhet.

Problemet är inte som jag ser det att Yle skämtar om jämställdhet eller pronomenet hen. Problemet är hur de skämtar om det. Jag tycker vi skulle kunna skämta om saker utan att göra oss lustiga över andras åsikter eller engagemang. Det är på den punkten Yle misslyckas.

Eller? Vad tycker du?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *