Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Varför kyrkan inte längre var något för mig

28 mar , 2014, 21.59 Paula

 

När jag fick min andliga väckelse år 2000 blev jag frågvis som en femåring. Jag ville veta allt som gick att veta om tron, Bibeln, Gud, allt. Ingen verkade kunna svara på alla mina frågor. Jag gick i kyrkan varje söndag för två orsaker: för att träffa vänner, som jag i och för sig träffade annars också, och för att höra predikan. Jag hade alltid med mig min egen Bibel för att slå upp alla ställen som predikanten nämnde, och förde flitigt anteckningar. Någon gång under mina första kyrkobesök lyfte jag också mitt i predikan handen och frågade om något jag inte förstod. Det brukade man tydligen inte göra, men det visste jag ju inte.

Så småningom blev det så mycket frågor och funderingar att en av mina vänner tyckte att jag skulle kanske gå i en Bibelskola. Jag visste inte att det fanns sådana skolor, och tyckte att det lät fantastiskt. Så började jag nästa höst på en Bibelskola. Under våren kändes det fortfarande att jag vill veta mera, så jag sökte och kom in i en teologisk högskola. Vägen gick ända till magisterstudier, för det mesta bara för att jag ville veta allt.

Samtidigt som jag lärde mig mera och sökte mig vidare blev jag mer och mer trött på församlingar och att gå på gudstjänster. Jag hade länge svårt att säga exakt vad det berodde på. Sedan fick jag tag på en bok av Alan Jamieson, Churchless Faith. I boken berättar han om sin forskning som han gjort om människor som har lämnat evangelikala församlingar. Till sin förvåning träffade Jamieson människor som inte alls hade lämnat tron, de rymdes bara inte längre i församlingen. Jag kände igen mig i deras problembeskrivning: precis som de så kände jag att jag hade redan hört allt som sägs i kyrkan, och att jag ville något mera. Men församlingarna lägger nog väldigt ofta sina gudstjänster, samlingar och andra aktiviteter på en sådan basnivå som passar även de som är relativt nya i tron och församlingen.

Finns det plats för funderingar, ifrågasättande och sökande i din församling? Finns det en trygg gemenskap där du kan tillsammans med andra utforska tron, livsfrågor och allt annat som är viktigt för dig? Jag hoppas att ditt svar är ja. Om Gud finns, så är hon något mycket större än vad som ryms i en predikan, en psalm eller en trosbekännelse. Tror du på Gud, så våga lita på att det alltid finns något mera, något fantastiskt.

böckerna

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *