Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Kontroll och välmående

15 mar , 2014, 10.01 Markus

 

Jag har alltid tänkt att fastande inte är mitt gebit. Antagligen av samma orsak jag tycker att man inte skall vara helnykter i januari eller ett halvår utan godis. Varför vägra sig själv något man vill ha, om man inte måste?  Vardagen är väl tillräckligt utmanande för oss flesta, så blir något bättre av att göra den lite mera komplicerad?

Men, det tycks vara så att det kan bli bättre och orsaken är kontroll. I en vardag där barn, makar, arbetsgivare och andra intressenter i princip dikterar hur dagen ser ut och vad man hinner göra, så har man ett starkt behov av att kontrollera något – och det enda som finns kvar är man själv. Genom att kontrollera vad man själv gör får man någon känsla av kontroll, och de är ganska viktigt. Annars blir man en passagerare i sitt eget liv och det kan omöjligen vara bra på lång sikt. Att fasta kan vara ett bra sätt att återta kontrollen över sitt eget liv.

Konstigt nog verkar det som om jag håller på med ekofasta, men helt av misstag.  De dagar jag sitter på kontoret cyklar jag dit, det blir 26km av och an.  Cykelturen till jobbet tar 10-15 minuter längre än bilresan (20 minuter med vinterdäck) men man mår avsevärt bättre. Dessutom är det ett ypperligt sätt att få utlopp för all den aggression som byggs upp under arbetsdagen. Desto mera aggre, desto hårdare cyklar man hem. Den oväntade fördelen med detta är att när man kommer hem, är man avsevärt lugnare än om man utöver en jobbig arbetsdag ännu suttit i rusning på Ring I.   

Inhemsk mat har vi alltid försökt äta, men det blir ganska sällan vegetariskt. Kunde säkert vara oftare, men kött i sina olika former är gott. Jo, jag vet att vegemat också är gott, t.ex tycker jag om nepalesiskt vegemat.

De plastkassar som säljs i Finland ser jag inte som ett stort problem, bara de återvinns så att de bränns till energi.   Det är dessutom ofta lättare att följa upp plastkassen till sitt ursprung än tygkassar, vilket kan vara relevant för dem som är intresserade av (textilindustrins) mänskliga rättigheter.

Att medvetet göra något för sitt eget välmående är definitivt bra, hur man än sedan gör det. Ekofasta är ett bra alternativ.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *