Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Jag väljer bort räkor och tonfisk

11 mar , 2014, 01.01 Rofa Blauberg

 

Äter du tonfisk? Hur är det med räkor?

Om svaret på mina frågor är ja; visste du att fångsten av denna vardagsmat är allt annat än ekologisk för än mindre etisk. Samma människor som fångar fisken som finns i din konserv fångar tiotals andra arter (delfiner, sköldpaddor, albatrosser, måsar …) helt av misstag. Dessa dör ofta, utnyttjas aldrig.

Visste du att merparten av det som fastnar i fiskarnas nät i samband med räkfångst går till spillo.

Det visste jag. Jag har också klarat av att klura ut att den vägen utöver att vara oetisk rimligtvis också är oekologiskt. Att låta stora mängder fisk som inte går att sätta på burk gå oanvänd kan inte vara vettigt ur ett klimatperspektiv, än mindre att transportera fisk och skaldjur från en världsdel till en annan. Allt det här visste jag redan, ändå äter jag till och från både tonfisk och räkor. Men nu får det vara nog för ett tag.

Hemma äter jag vegetariskt. Att avstå från kött har inte varit ett problem, däremot har fisken funnits kvar på menyn. Mitt löfte för ekofastan blir alltså att i min egen matlagning helt avstå från räkor och tonfisk. Det är ingen storgärning precis, men det ät mitt strå och jag drar det till den gemensamma stacken.

Vad tänker du göra?

Läs också

En kommentar

  1. Erica skriver:

    Bra där! Roligt att du tänker på vilken fisk det miljömässigt ”lönar sig” att äta! Jag skulle i alla fall vilja göra dig uppmärksam på ett par saker. Först: en del tonfisk är faktiskt okej att äta. Se exempelvis denna guide som wwf gjort:
    http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk

    Det andra är egentligen en fråga: Hur tänker du kring transport av andra livsmedel då? Jag antar att du äter en del exotiska frukter? Dom transporteras ju också från andra sidan jorden. I och för sig så är ju inte sjötrafiken den som anses värst (se exempelvis http://www.havsmiljoinstitutet.se/hav-och-samhalle/sjofart/ ), men roligt att höras andras syn på saken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *