Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Är det OK att vinna?

8 mar , 2014, 09.52 Markus

 

Läste i tidningen att många proffsidrottare brukar be före sina matcher. T.ex fotbollsklubben FC Barcelona har ett kapell för sina spelare där de kan be före matcher. Många andra idrottare uppger sig vara öppet kristna och kan därmed antas be en bön innan utövandet.

Min fråga är: vad ber de för?  Om jag nu förstått rätt kan de inte be för att de ska vinna, för det är då på någon annans bekostnad. Rimligtvis måste de be om jämnt spel eller att de själva skall förlora. Om nu några kompisar spelar i gärsgårdsserien och ber om att vinna kanske det är ännu OK, men inom professionell idrott där stora pengar och människoöden är inblandade, är det OK?

Kan man be om att få fördel på någon annans bekostnad? Nu svindlar de ju när jag ser ner i avgrunden av mitt eget ovetande i ämnet, men jag får inte det att gå ihop med den lära jag fått.

De ber rimligtvis också för att inte bli skadade eller att publiken inte skall skrika rasistiska slagord, men på något sätt känns det som om de nog ber om hjälp från högre makter för att vinna. Vi kan anta att de också tackar för att de har möjlighet att idrotta på den nivån de gör det, men för att kunna vara proffsidrottare har de också konkurrerat ut många sådana som också skulle ha villat vara proffsidrottare.

Om vi tänker oss en situation där båda motståndarna ber om vinst men endast den ena vinner, varför får den ena bara bönesvar?

Tar gärna emot synpunkter och visdom i ämnet.

Läs också

2 kommentarer

  1. Ika skriver:

    Kan man inte också tänka sig att de ber om hjälp att spela bra? Sedan kan det ju hända att det andra laget spelar ännu bättre, men jag föreställer mig att det är lättare att ta förlusten om man åtminstone känner att man själv presterat bra och inte haft en ovanligt dålig dag när inget riktigt lyckades.

  2. 1970 skriver:

    För många år sedan läste jag i Kyrkpressen om en idrottare som sade att hon inför tävlingar bad(hon är inte längre aktiv idrottare)Gud om hjälp att göra sitt bästa . Hon täcktes inte för egen de lbe om medvind, för det skulle enligt henne själv ha gett henne en orättivis fördel gentemot medtävlarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *