Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Vi utmanar dig att ekofasta!

5 mar , 2014, 10.12 Jessica

 

För några dagar sedan fick jag nya nycklar i min hand. Jag fick nytt morgonkaffesällskap och jag fick ett kaos som jag hoppas någon dag kunna kalla hem. Men just nu står jag här, mitt bland ett dussin matbordsstolar, min farfars gamla tv och säckar av ”kanske-någon-gång-kläder” och undrar hur i hela världen det ska gå till. Skulle helst av allt knyta in allt i en stor svart sopsäck som bara poff skulle försvinna, och jag skulle äntligen kunna koncentrera mig på det där med att matcha soffkuddarna med gardinerna och dofterna från ljusen med de från tulpanerna. Men just innan poffet blir jag utmanad att ekofasta.

Ekofasta är en kampanj som utmanar oss att under fasteperioden (5.3-19.4) fästa särskilt uppmärksamhet vid vår livsstil och våra konsumtionsvanor. Vad är viktigt för oss? Vad klarar vi oss utan? Kan vi leva annorlunda om det betyder att vi sparar på miljön? Kan vi leva annorlunda om det betyder att typerna i vår omgivning och kanske vi själva mår bättre? Kampanjen vill få oss att reflektera över våra vardagsval och inspireras till ekologisk livsstil.

För mig blir ekofasta utmaningen att skapa ett hem där det är enkelt att leva ett ekologiskt vardagsliv. Att tänka igenom det där med vad ska vi sortera, när använder vi bilen, hur undviker vi att slänga mat och vad gör vi med alla köksstolar (plus det övriga som står mellan kaos och hem). Jag ska göra en utflykt för att bekanta mig med husets sopsortering och jag ska stå på loppis och säga ”kom och köp”. Jag ska ställa frågan vad kan vi avstå ifrån ifall att vi väljer att resa med flyg, äta köttbullar eller shoppa våriga outfittar. Jag tror nämligen att också små gärningar spelar roll, särskilt om de blir bestående livsstil för flera av oss.

Du då? Du har kanske koll på allt det där redan men det finns säkert något annat du kan utmana dig med? Kanske cykla istället för att åka buss, även om den där sträckan är lite grann för lång? Eller bli snabbare med de där varma morgonduscharna eller ta på dig en extra tröja och sänka temperaturen i lägenheten? Flera ekofasta tips kan du hitta här eller genom att följa ev_luth_kyrkan (#ekofasta) på instagram.

Och ni då, Andetag-bloggarna, hur tänker ni ekofasta?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *