Vardagstro och söndagstvivel

Adventskalender

Lucka 18: Julklappar > Jesus

18 Dec , 2013, 19.44 Daniel Jakobsson

 

 

Jag älskar julklappar.

Fortfarande…

I år önskar jag mig det nya Zeldaspelet, Super Mario 3d world och en kaffekvarn. Jag skulle uppskatta att julklappar är ungefär  20 % av det som gör min jul.
Men jag älskar också stämningen. Hur man försöker få fram känslor av glädje och frid. Det är inte alltid man lyckas, men ibland… Jag slulle säga att julsånger och pynt betyder ungefär 10%.
Matens betydelse är också 10 % Det har nog minskat sen jag blev vegetarian och valde bort fårbog och rostbiff, men fortfarande så älskar jag att äta gott på jul

Störst betydelse är ändå att få vara med människor som jag älskar.
Jag uppskattar att gemenskapen utgår ca. 40 % av min julstämning.

Så… vad har vi kvar??

Snö förstås, en brutal bristvara i Helsingfors i år.  Jag kommer från byn Rusksele. Där är det alltid snö. En gång firade jag jul utan snö. Det blev inte riktigt jul då. Det gick nog att fira jul utan snö men snö är nog ändå minst 10 %.

Om jag då ska uppskatta hur viktig den där Jesus är för mitt julfirande så är det då de 10 % som finns kvar. Det kanske är är 10 av dom viktigaste procenten, men ändå bara 10 %

I praktiken innebär det att jag går i julkyrkan. Och att jag nog försöker tänka på att Jesus är anledningen till firandet. Särskilt den timmen i kyrkan. Jag skulle absolut inte vilja vara utan det.
Men kanske ändå, om man räknar på det, så är de där 10% Jesus på jul egentligen betydligt mer. För Gud gillar när vi är tillsammans, Gud gillar när vi är glada, Gud gillar när vi är givmilda. Just sånt som vi pysslar med på julen.

Till sist:
Jag kanske lägger 10% på Jesus på julen. Men Jesus lägger 100% på mig och jag tror också att han finns vid min sida och gråter med mig de gånger julfirandet inte alls känns så glatt och idylliskt som man skulle önska. Det är kanske ändå mer värt än ett Supermariospel. Men kanske man inte behöver välja…


Det blir ingen riktig jul utan snö och tv-spelsklappar!

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *