Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Lucka 14: Ett ton sopor, varsågod

14 Dec , 2013, 10.22 Markus

 

Såhär i juletider brukar många miljömedvetna personer börja angsta med mängden sopor som uppstår av julfirandet.  I princip är det helt rätt att angsta med detta, men antagligen av fel orsak. Problemet är att vi finländare borde producera avsevärt mera brännbara sopor, om vi vill vara miljömedvetna.

Hur är detta möjligt? Jo, egentligen är det ganska enkelt. Fjärrvärme produceras i Finland med några olika energiformer, men tyvärr är kol/stenkol det vanligaste. Inte nog med att det är en miljöbov, kolgruvorna där materialets bryts brukar sällan vinna varken miljö- eller arbetsskyddspriser.  Tacksamt nog har Finland äntligen lämnat industrialiseringstiden och börjat så småningom skapa energi av soporna.

Även om ni inte har fjärrvärme (eller kolvärme, som det egentligen borde heta), så är behovet av fjärrvärme så stort att alla sopor behövs. Det finns många olika former av biobränsle, men så länge som vi ändå skapar någon form av rosk, så lönar det sig att bränna dem och skapa energi, vare sig det är värme eller el.  Detta är ett avsevärt bättre sätt att hantera soporna än något av de andra alternativen. 

Kontraintuitivt eller inte, så är det antagligen smartare att bränna  kompost istället för att kompostera det av tre orsaker: 1) kompostering skapar metangas, som är ca. 20 gånger värre än koldioxid och 2) det är en separat roskisbil som kommer efter komposten och det är en stor miljöbelastning och 3) man får mera energi ut av komposten när den bränns än när det komposteras (som förvisso kunde tas till vara och brännas). Glas och metall lönar sig att återvinna separat, så alla våra sorteringsrutiner rubbas inte…

Om någon är orolig över de utsläpp som kommer från att det bränns rosk i ett modernt, för ändamålet byggt kraftverk, så kan jag rekommendera att man då flyttar och bo ovanför skorstenen på dessa kraftverk, för luften är antagligen renare där än hemma hos er. Speciellt nu under jultider när stearinljusen fyller hemmen med småpartiklar…

De av er som redan somnat kan vakna nu och lämna klassrummet, bara ni kommer ihåg att skapa så mycket sopor som möjligt denna jul.

Alla ni fyra som ännu orkar läsa vidare kan eventuellt dela min åsikt om att diskussionerna om energi och trosfrågor är förvånansvärt likadana. Åsikterna går skarpt i sär, och det tycks finnas en någorlunda tydligt skiljelinje mellan de konservativa och icke-konservativa. De konservativa är oftast (äldre), ganska allvarliga herrar som radar upp fakta efter fakta som de anser vara den enda korrekta tolkningen av saker och ting. Motståndarden är oftast en yngre person som argumenterar från ett mera idealistiskt och humant perspektiv.  Båda är tämligen övertygade om att undergången kommer om inte deras sätt att se på saken blir den gällande sanningen. Låter detta bekant, anyone?

Insändardebatter fortsätter i all oändlighet och det har blivit till den grad personligt att ingen mera kommer ihåg vad man argumenterar om, och fast någon skulle komma med det ”vinnande” argumentet så medger inte motståndaren det, för det handlar inte mera om själva saken utan om att vinna argumenteringen och då nagelfar man varje ord och mening. Åsikter är som spikar…men tyvärr tycks de vara så, att desto mera man är övertygad  om något, desto svårare tycks man ha att acceptera en motsatt åsikt i ärendet, eller nästan värre: att någon inte har en åsikt i ärendet.

Glöm nu inte att skapa så mycket rosk som möjligt, så får vi alla en god och ekologiskt hållbar jul (förutom i huvudstadsregionen där det nya kraftverket, som går främst på sopor, driftsätts nästa sommar, men till nästa jul i alla fall).

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *