Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Helig vrede

17 okt , 2013, 15.56 Maria Sundblom

 

Det är lite känsligt det här med att kritisera religiösa samfund som man själv inte är medlem i. Det är förstås också mycket känsligt att kritisera det egna samfundet men på något sätt så är det oekumeniskt, oartigt och okunnigt att härskna till över andra kyrkors sätt att agera i olika frågor. Men nu struntar jag i den tysta överenskommelsen för jag är förbannad. Jag är ursinnig på den laestadianska rörelsen och på deras kriminella verksamhet. Jag orkar inte ens ursäkta mina generaliseringar och jag struntar i att vara PK och ta upp allt det fina som säkert också finns i den gemenskapen. Jag tänker blott och enbart skriva om deras våldsamma verklighet.

Enligt barnskyddslagen har en person skyldighet att anmäla till polisen redan vid misstanke om brott mot en minderårig. Inte bara den annars sekretessbelagda social- och hälsovården och undervisningsväsendet utan även församlingar och religiösa samfund lyder under den lagstiftningen och bör utan dröjsmål anmäla vad de sett, hört eller misstänker. Johanna Hurtig som forskat i laestadianismen går i dag ut med att medlemmarna i den laestadianska rörelsen gör precis tvärtom och de ställer sig därmed utanför lagen. Hon har sedan 2008 forskat i mekanismerna och systemen inom rörelsen och har nu intervjuat 140 personer som utnyttjat barnen i sin församling sexuellt. 140 är en siffra som säkert kan multipliceras med mycket då många av förövarna aldrig kommit fast, erkänt eller redan är avlidna. Dessa kriminella personer finns jämt utspridda i Finland och övergreppen lär ha pågått i generationer. Man behöver inte ha nobelpriset i ekonomi för att kunna räkna ut att antalet barn och unga som var och en av alla dessa hundratals pedofiler förstört livet för är otroligt många.

Det svartnar för ögonen när jag tänker på det dubbla svek som dessa förövare har gjort sig skyldiga till: att svika som trygg vuxen och att svika som kristen och som kyrka. Jag vet inte vilken färg som är svartare än svart men det är den färgen som sen fyller mitt hjärta när jag tänker på alla dem som vetat men inget gjort. Pedofilin är en perversion som tydligen är så stark att man struntar i de förödande konsekvenserna för barnet men vad är drivkraften eller rädslan hos dem som ser på och inget gör? Vad skulle kunna skrämma mig så mycket att jag skulle kunna vara vittne till hur ett barns tillit förstörs, och kanske för alltid förintas, utan att ingripa?

Varför stänger ingen butiken? Var är myndigheten som klistrar gula ”Livsfara” lappar på församlingens dörrar? Var är alla omgivande rörelsers och församlingars protester? Var är polisen? Hur kan denna organisation få skattemedel och kollekter? Hur kan de få finnas under samma kristna tak då de inte bara systematiskt godkänner brott mot finländsk lag utan också mot kristendomens kärna: respekten för nästan, omtanken för den svaga och barnet i centrum?

Hurtig berättar att det finns försoningsceremonier inom rörelsen där förövare som kommit fast ber offret om förlåtelse, men ändå troligtvis fortsätter med sina övergrepp efteråt. Om det är oerhört traumatiserande att vara utsatt för sexuellt våld och utnyttjande så är det garanterat ett dubbelt trauma att offentligt tvingas till att förlåta den som gjort att ångest, självdestruktivitet och obefintlig självkänsla är ständiga följeslagare i tung vardag. De utsatta skall aldrig behöva förlåta men inte heller vi som inte ens nuddat laestadianernas bönehus skall någonsin försona oss med tanken att deras övergrepp inte är vår sak. Det är våra bortvända blickar som gjort det möjligt.

Läs också

4 kommentarer

 1. Det som Maria Sundblom kritiserar kan vara ett socialt och även regionalt arv som inte endast gäller medlemmarna i dessa församlingar. En viss tabubeläggelse som förhindrar social utveckling i dessa frågor leder till tyst koncensus – människorna har det inte klart för sig på vilket annat sätt saker kunde vara och problematiken är tystad eller förträngd. I många fall gäller det hela den provinsiella utåt stumma sexualkulturen i både Sverige och Finland att alternativen inte tydliggörs till gängse låsta och unkna förhållningssätt. Jrgongen människor emellan är där den poppar upp unken – de som restaurerat sitt eget beteende och höjt sin nivå uttrycker å sin sida sig inte verbalt. Ingen skulle lyssna. Så vi befinner oss i gudsförgätna Takapajulassa, gott folk. I en halvpornografisk trampkvarn som befinns vara självklar eller inte ifrågasatt. Där hjälper feminist-tonåringarnas gnöl inte. För att rå på arvet borde ungdomar studera mera och inrikta sig aktivt för att söka bättre funktionsnivåer, etiskt och estetiskt. Försumma inte detta sökande!

 2. b337582 skriver:

  Vad har du egentligen med deras kyrka och seder att göra? Låt dem göra som de vill och om det finns något olagligt så kan polisen ta tag i det. Var och en bestämmer själv om hen vill gå vidare med något till myndigheter eller inte. Sluta lägga dig i.

  • hedlu skriver:

   Maria gör det som varenda en kristen människa borde göra – försvara dem som inte kan försvara sig själva, dvs de utsatta barnen. Ibland bara måste man lägga sig i! Om laestadianderna skulle syssle med ritualmord på spädbarn skulle du, b337592 då också tycka att man skall tiga och låta de hålla på med sina seder??

  • Crix skriver:

   Jag skulle ogärna önska att pedofilin hörde till något visst religiöst samfunds seder. Eller någon annan grupps seder. Ifall det hör till någon särskild kyrkas seder, som b337582 nu säger, är det ju helt galet ifall vi övriga inte reagerar. Ifall de inte kan stoppa det här inifrån deras egen grupp, måste de få hjälp. Nu är måttet rågat. Ingenstans ser man pedofili som normal sexualitet. Då det är någonting som skadar barn är vi tvugna att stoppa det. Och förövarna ska ställas till svars för sina handlingar. Det sägs att av alla kriminella grupper är det pedofilerna som får mest stryk i fängelse. Det tycks alltså vara fler än Maria S-L som spyr galla över deras sjuka handlingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *