Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Religionskonsult

9 okt , 2013, 13.14 Mårten

 

Har du också märkt fenomenet?  Efter en inspirerande teambuildingdag på jobbet är man ofta övertygad om att den senast konsultens profetsior och tips sätter allt i ordning. Ordning  på jobbet eller livet i allmänhet. Det kan vara mindmapping, mindfullness eller vad som helst. Vi blir lätt helt sålda – bara någon snackar tillräckligt engagerat om något de tror på.

Har du någonsin gått hos en religionskonsult? Det har inte jag. Men det kanske finns marknad för det. Det finns ju en del grupper som är jätteduktiga att marknadsföra sin tro. Jag tänker på t.ex. mormoner och Jehovas vittnen. De är beredda att gå in i diskussioner och har för det mesta lika klara och slipade svar för alla tvivel och invändningar. Duktiga försäljare. En del köper. Andra är allergiska för sådana som ska övertyga oss om något. Speciellt om det gäller andliga frågor. Helt förståeligt också det.

Men med tanke på hur inriktade vi är på att få coaching och tips gällande alla andra plan i vårt liv, kunde många kanske också beöva andlig handledning? Jag menar, vi får hjälp med inredning, karriärplanering, privatekonomi, färgmatchning… you name it.  Samtldigt har många mycket större svårigheter med att förstå sig på religiösa frågor, än vilket mönster man ska välja till gardinerna.

”Jag tror, men inte som kyrkan lär”, är ett av de vanligaste svaren gällande nordbornas religiositet.  Men vad man riktigt tror på vet man inte helt säkert. Kanske man inte ens hunnit eller förmått sig tänka över det.

Så, här är ett av många test där du kan fundera igenom hur du tror.  För att påstå att ”kyrkan” tror på något visst sätt är en förenkling. I Jakobstad finns ett talesätt inom det brokiga församlingslivet:  ”Om det inte passar, kan du alltid grunda eget”. Som följd finns där också många olika verksamma samfund.

Nu ställer sig säkert några av kyrkans folk sig upp och säger: ”Kom till kyrkan bara, där predikas ordet”.  Man kan hävda att det är konsultationen vi behöver vid sidan av att läsa bibeln. ”Den ger vägledning och där har du svaren”. Ja, så har det länge varit. Men det konceptet köps inte längre av alla.

Ska alla då sätta sig ner och studera skrifterna (helst i originalspråk) för att skapa sig en egen bild av hur det ligger till? Eller ska vi be om hjälp att förstå vår egen eventuella religiositet? Vem är vi då beredda att ge ansvaret att tolka för oss?  Det är svårare och personligare än vem som förvaltar våra pensionspengar. Men för den servicen är vi beredda att betala och googla och shoppa runt mellan banker och placerare. Det är stor risk att vår rådgivare ger oss felaktiga svar och råd.

Att många blivit trötta på konsulter och rådgivare är förståeligt. Mycket konsultsnack är självklarheter i snygg förpackning. Fast det kan ändå vara bra att serveras lite tankar av någon annan mänska – om så bara för att fundera över vad man förhåller sig till något. Inte bara hur man bör placera sina pensionsbesparingar – utan kanske också vilken religion man kanske bekänner sig till.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *