Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Jag vill ha en vid själ

10 aug , 2013, 16.53 NinaÖ

 

”Din högra hand känns tung. Du slappnar av i höger hand. PRUTT Din vänstra – PRUTT – hand känns tung. Du – PRUTT PRUUUUUTT  PRUTTTT – slappnar av i vänster hand”. Ja, det var bebin i den gröna korgen som luktade. Tack lillebror och förlåt alla som var på samma mammajumppa som vi i torsdags!

Det bästa med jumppor och andra aktiviteter för småbarn är inte själva programmet i sig, tycker jag, utan den sociala biten och att se andra barn och deras föräldrar och hur de samspelar. Dels märker man att andra kämpar med liknande saker som man själv, dels kan man få tips på hur man ska lösa liknande situationer. Det finns många olika skolor när det gäller barn och fostran men jag har tänkt att de metoder som folk vågar visa upp inför andra måste vara okej på något plan.

Själv har jag inga uppfostringsgurun vars metoder jag följer men en mental bild plockade jag upp på rådgivningens föräldrakurs. Där sade Jari Sinkkonen att föräldrar är som stora behållare, stora tankar, där barnen kan placera all sin frustration och ilska säkert, utan att det händer något. Ben som sparkar en i sidan fast de borde sova dagssömn. Ha! De känns ingenstans i tankens hårda väggar. Skrik som får blodet att isa sig i ådrorna, de bara försvinner ner i tankens stora tysthet. Frustration, ilska, nervositet – jag är en förvaringsgrotta för kärnavfall.

Anna-Lena Laurén beskriver i boken Sedan jag kom till Moskva skillnaden mellan en vid och en liten själ. En vid (typiskt rysk) själ tar inte motgångar personligt, varje besvikelse som en personlig förolämpning. Det är nämligen ingen bra strategi om man vill överleva i Moskva, skriver Laurén. Ibland tänker jag att de ryska vida själarna och Sinkkonens föräldrabehållare är lite släkt med varandra. Att man ibland måste vara lite större i själen, lite mer stabil i konstruktionen, ta saker lite mindre personligt för att överleva – både i Moskva och i lekparken.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *