Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

A good church man

5 jun , 2013, 16.45 Mathias Rosenlund

 

Det här är en skärmdump från den fjärde säsongen av den fenomenala tv-serien The Wire.

Jag gillar det där, och håller i stor utsträckning med om vad pastorn på bilden säger. Jag menar, okej, det är lite karikerat och provokativt, men andemeningen, som jag uppfattar det, handlar om att man som kyrklig ledare eller annars bara kyrkligt aktivt ska, rentav bör, vara rejält involverad i människors liv. Man ska veta vad som sker i de människors vardag som man kommer i tätare kontakt med.

Jag var själv under en tid tätt involverad i en frikyrkas ungdomsarbete. Det var roligt. Vi ordnade konserter, konferenser, och andra liknande evenemang. Men det jag njöt av mest i det där arbetet var att komma människor nära. Vi hade ibland folk som bodde hemma hos oss under en eller några månaders tid för att de inte hade någon annanstans att bo just då. Vi fick besök av en i församlingen som led av alkoholproblem och som visste att hen kunde komma hem till oss när det behövdes. (Samma person fick förresten ta emot milda reprimander av mig ibland.) Vi grät med människor, skrattade med dem, och fanns det problem som behövde diskuteras så var det ofta just jag och min dåvarande fru som höjde våra röster för att göra något att saken.

Det jag försöker säga är alltså att man som troende och kyrkligt aktiv—vilket jag själv, bör det sägas, inte varit på x antal år—gärna får vara ganska modig i att blanda sig i människors liv. Med kärlek, givetvis, aldrig fördömelse. Min erfarenhet är att nyfikenhet och kärlek räcker väldigt långt. Ta reda på var det finns behov. Fråga om du kan göra något, och om du märker att det finns behov men att folk inte törs eller vill be om hjälp, gör något ändå. Med andra ord: be all up in people’s shit.

,

Läs också

2 kommentarer

  1. Marina skriver:

    Bra poänger, tror det är just så! Med betoning på kärlek, inte fördömande. Tack också för din uppriktiga och modiga bloggtext gällande att växa isär. Keep up the good work!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *