Vardagstro och söndagstvivel

I nöd och lust

Bröllopsminnen

24 maj , 2013, 11.59 Joanna

 

 

Förra sommaren fick jag uppleva fyra bröllop. Pia och Rasmus på bilden här ovanför sa ja till varandra en vecka före det var vår tur. Det var en alldeles underbar känsla, att se två goda vänner säga ja till varandras kärlek och samtidigt förväntansfullt och lite nervöst se fram emot vårt eget bröllop.

För min del blev det ett år av sidenband, blommor och färgskalor. Förberedelserna hjälpte mig att förstå det stora, vackra, nästa ofattbara. Det skulle faktiskt bli vi två. Vi som hade träffats på andra sidan jordklotet, klarat av två år på distans och sedan återförenats i Finland. Jag var nog lika bröllopsyr som Nina.

När jag gick in i kyrkan fäste jag mig knappt vid de inhyrda violinisternas snillrika Canon in D som jag längtat så efter att få höra (tur att stycket finns på film!) – allt jag tänkte på var vännerna och släktingarna som fanns här för oss på vår viktigaste dag. Tolv nationaliteter. Min mans familj hade rest ända från Peru (med tolv lila inkarandiga bordsdukar i bagaget).

Sen plötsligt stod han där, min blivande man. En av mina kontaktlinser hade plötsligt slutat funka, men fram till altaret kom jag tack vare Héctor, enögd och lite yr. Efter vigseln inledde vi festen med en bröllopssalsa. Det var igen så pass rörande att se alla samlade att jag missade en del danssteg, men det märkte antagligen bara vi två.

Det är de här stunderna jag minns bäst. De små detaljerna, ögonblicksbilderna, det oväntade. Människorna som gjorde festen. Alla kärleksfulla tal.

Min italienska brudtärna har meddelat att hon utvecklat aversion mot syrénlila. Jag längtar inte heller direkt att knyta rosetter längre. Trots det ordnar jag gärna bröllopsfest nummer två i Peru – i en annan färgskala förstås, med färre attiraljer. För det är ju precis som Mårten skriver; få gånger har vi möjlighet att samlas under så lyckliga omständigheter.

Alla bär vi på bröllopsminnen, våra egna eller andras. Vad kommer du bäst ihåg?

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *