Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Kyrkan åt folket

6 maj , 2013, 17.39 Mårten

 

Lyssnar någon på vad du tycker? Nå, vi lever ju i en demokrati och varje röst är lika värd. Sedan är frågan hur förtroendet vi gett politikerna förvaltas. Inför varje val försöker vi hitta den kandidat som delar våra värderingar och är villig att jobba för vår sak. Men vet dom du röstat på vad du vill?

Saken gäller inom kyrkan. Även församlingarna har invalda beslutsfattare. Alla 16 år fyllda medlemmar får rösta. En möjlighet som få utnyttjar. Ändå har väldigt många finländare starka åsikter om vad kyrkan borde göra – och inte bör göra.

 

Mycket inom kyrkan är svårförändrat och inrutat. Det är svårt att svänga kyrkskeppet så där ögonaböj. Men det är inte heller glasklart hur mycket skeppet ska eller kan svängas. När fler än sjuttio procent av finländarna hör till den lutherska kyrkan, ryms många ytterligheter. Då är det omöjligt att vara alla till lags. Men hur stor del av folket tycker att folkkyrkan är deras kyrka? Frågor som tycks kontroversiella, som vigsel av samkönade, aborträtt och kvinnans ställning i kyrkan, rår gräsrötterna i församlingen väldigt lite på. Församlingens praktiska verksamhet däremot, bestäms långt på lokalplan.

För många kvittar det vad kyrkan håller på med – även om man är betalande medlem. Men många känner inte till vad kyrkan gör. Känns kyrkan ändå oviktig, kan det bero på att så få kommer med önskemål om vad man behöver av sin församling. Att tyst demonstrerar genom att inte gå i gudstjänst ger knappast någon förändring.  Till kyrkans självklara uppgifter hör att ordna förrättningar och gudstjänster. Men utöver det behövs körer, barnverksamhet, pensionärsträffar, kulturella möten – och mycket mer.

Nästan alltid då det handlar om allmänfinansierad verksamhet, har folk en stark åsikt om prioriteringar. Det märks till exempel i kommunerna och på Yle, som nu finansieras med skatt.  Fast  i kyrkan hörs det väldigt sällan. Vart går dina kyrkoskatte-euron? Kanske de borde satsas på annat sätt. Kyrkan behöver sina medlemmar – men då är det också församlingarnas ansvar att erbjuda relevant verksamhet. Vad nu folket sedan förväntar sig av folkkyrkan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *