Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Borde regler förbjudas?

23 apr , 2013, 12.55 Mårten

 


”Regler svarar på frågan varför”, sades det på ett seminarium jag satt på förra veckan. Tanken var ny för mig. Men jag inser att det inte låter så tokigt.

Som journalist gillar jag svar på frågan varför. Som barn däremot, var regler kategoriskt av ondo. I värsta fall kunde ”varför” besvaras med ”därför”. Regler innebar förbud och begränsningar. Hinder från sånt som är roligt. I skolan belönades övertramp dessutom med straff. Det är annars ganska sällan man bestraffas som vuxen…

Jag flyttade nyligen tillbaka till Finland från Bolivia. I Latinamerika har många en “lite ledigare” inställning till det här med regler. Grundtanken är att regler ska kringgås. Ett lagbrott känns heller inte som någon katastrof då den glada, lite förmögnare polisen sett mellan fingrarna då man fastnat i fartkontrollen. Med stålar blir regler ibland lättare att tolka. Man blir förlåtelen för sina synder. Bums. I kyrkan behövs ju inte längre någon donation för förlåtelsen. Kyrkan är mindre korrupt än sydamerikanska myndigheter.

Men svarar då regler på frågan varför? I Sydamerika föranledde reglerna oftare ett ”varför”, snarare än gav svar. Jag vet inte vilken regelbok du följer. Men kan du säga om den svarar på varför, eller får dig att fråga det samma?

Läs också

3 kommentarer

 1. Sofia Mirjamsdotter skriver:

  Enkelt! Regler bör ifrågasättas. Somliga regler finns bara för att, utan syfte. De kan man skrota. Andra visar sig ha en logisk förklaring. 🙂

  • Mårten skriver:

   Det var ett rationellt sätt att hålla sig till regler. Bra så. Frågan är på vems bord det är att skrota regler som bara finns ”utan syfte”. I stora/gamla organisationer ser jag ofta att det finns onödiga regler som kommit till i ngt skede när de varit relevanta. Sen har de hängt kvar utan skäl. Men, man när det gäller t.ex. nationell lag kan man ju inte blunda för reglerna. För många förefaller inte heller reglerna i Gamla Testamentet alltid så logiska. För andra är de likställda med lag.

   • Jo, och då krävs ju en diskussion, regler i alla sammanhang behöver ständigt uppdateras. Så gör vi ju med lagar, de förändras i takt med tiden.

    Sedan är det väl så att i demokratisk anda får man ibland vika sig för regler som man själv anser vara ologiska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *