Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Namngivningsfest med inbjuden präst

9 apr , 2022, 19.28 Markus

 

Hörde några kyrkligt anställda diskutera ett fenomen som tycks bli allt vanligare. Många familjer vill inte ha ett traditionellt dop, de vill hålla en sekulär namngivningsfest men så att en präst finns närvarande på tillställningen som inbjuden gäst.

Detta kan ju låta lite tokigt, då tanken med namngivningsfesten är att man ju uttryckligen inte vill ha ett kyrkligt dop. Varför då bjuda in en präst? Och den naturliga följdfrågan: skall prästen delta?

På den första frågan är väl svaret ganska enkelt, då det finns århundraden av tradition där prästen finns närvarnande vid större familjefester oavsett om man familjen är särskilt religiös eller inte. På den andra frågan är åsikterna mera kluvna.

Efter moget övervägande har jag kommit fram till att en präst nog kan (och kanske borde) delta i namngivningsfesten. Det är, trots allt, en möjlighet att få delta i en familjs viktiga dag och därmed också en möjlighet att få föra fram sitt budskap.

Jag förstår att många anser att prästen inte skall delta såvida ett dop inte förrättas. Det är naturligvis en valid poäng men speciellt i de stora städerna är dopet ett allt mindre sannolikt val för barnets föräldrar och det vore oklokt att helt tappa kontakten med dessa familjer. Det handlar om att möta familjerna på deras villkor, även om man kanske inte tycker om dessa villkor.

Personligen tror jag inte heller att trenden kommer att avta, så det är bara att gilla läget och finna sig i situationen. Samhället ändras och nya traditioner skapas, vare sig man vill eller inte.

Som sagt, man behöver inte tycka som jag om detta. Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *