Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Mobilisering

5 mar , 2022, 20.58 Markus

 

När jag doomscrollade i dag på twitter stötte jag på en svensk tråd, som egentligen var ganska lustig men innehöll en djupare diskussion. Det handlade om en person som kommenterat i en facebookgrupp för sk. preppers, alltså personer som förbereder sig för att något katastrofalt händer i samhället och de då skall klara sig själv. Tror att survivalism är ett finare ord för det.

Det komiska var att en person påminde gruppen om att ifall de nu blir akut läge i Sverige och landet mobiliserar, finns det totalförsvarsplikt som betyder att de flesta i arbetsför ålder inte kan gömma sig i skogen med konservburkar (som preppers gör) utan de blir en del av försvaret, antingen militärt eller civilt.

I Finland har vi ju i princip samma sak och iom. värnplikten är detta kanske lite tydligare för åtminståne en stor del av männen, naturligtvis även för många kvinnor. Ifall Finland mobiliserar så involveras en stor del av den arbetsföra befolkningen i försvarsarbetet, oavsett kön eller status.

I olika diskussionstrådar på sociala medier har de funderats på vart man skulle fly eller flytta, ifall det otänkbara hände här och det blev krig. Det korta svaret är väl att ifall du anses vara till nytta för försvaret av landet, så är du inte på väg någonstans då du ingår i försvaret av landet. En ganska otrevlig tanke, eller hur?

Som sagt, för de som avtjänat sin värnplikt är detta någorlunda självklart, då man sedan sin tid i militären kännt till vart man placeras under ett eventuellt krig och att det inte är på någon söderhavsö eller ens i det västra grannlandet. Men jag kan förstå att denna tanke känns mycket obehaglig för någon som inte behövt tänka sådana tankar tidigare.

Detta inlägg blev nu kanske lite mera dystert än vad som var meningen men i dessa tider bör man kanske ägna detta en tanke. Tyvärr.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *